EU poručila Velikoj Britaniji da se suoči sa stvarnošću nakon Brexita

EU poručila Velikoj Britaniji da se suoči sa stvarnošću nakon Brexita

Foto: FAH

PREGOVARAČ Europske unije Michel Barnier ponovio je da Velika Britanija neće zadržati sadašnje povlastice, uključujući trgovinske, nakon što napusti Uniju, te naglasio da se London mora suočiti s time.

"Ne može se imati status treće zemlje i tražiti povlastice Europske unije", rekao je Barnier na plenarnoj sjednici Europskog parlamenta u Strasbourgu u raspravi o smjernicama za okvir budućih odnosa između EU-a i Ujedinjene Kraljevine. "Vrijeme je za suočavanje s grubim činjenicama", dodao je.

EU je prošlog tjedna odbio traženja britanske premijerke Therese May posebnog sporazuma nakon Brexita ponudivši Londonu samo sporazum o slobodnoj trgovini, bez posebnog statusa za moćan britanski financijski sektor.

"Sat otkucava"

Barnier je rekao da nije bilo drugih opcija s obzirom na želju Londona da napusti jedinstveno tržište i carinsku uniju EU-a.

On je također branio prijedlog EU-a da nastavi regulirati trgovinu u Sjevernoj Irskoj nakon Brexita, ako ne bude drugih načina da se izbjegne uspostava ''tvrde granice'' između Sjeverne i Republike Irske, što je izazvalo oštre reakcije u Londonu i Belfastu.

"Naša je odgovornost detaljno operativno razraditi kako izbjeći tvrdu granicu na irskom otoku ako nema drugog rješenja, a s obzirom na želju Ujedinjene Kraljevine da napusti jedinstveno tržište i carinsku uniju", rekao je.

Predsjednik Komisije Jean-Claude Juncker također je podsjetio London da nema vremena za gubljenje do izlaska iz Unije u ožujku 2019. godine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
"Očito je da iz Ujedinjene Kraljevine trebamo više jasnoće da bismo se sporazumjeli oko našeg budućeg odnosa", rekao je Juncker.

"Kako sat otkucava, s još godinu dana vremena, vrijeme je da se govori prevedu u ugovore, obećanja u sporazume", rekao je.

Obje strane nepripremljene

Čelnici 27 preostalih članica EU-a usvojit će u Bruxellesu 23. ožujka zajedničko stajalište o budućim odnosima s Velikom Britanijom koje će biti mandat Barniera u pregovorima s Londonom.

EU je odlučan spriječiti Britaniju da bira prednosti bliske integracije bez dijeljenja troškova i obveza iz straha da bi takav primjer potaknuo još zemalja da napuste Uniju.

Europarlamentarci su u raspravi s Junckerom i Barnierom u velikoj većini isticali da se u budućim odnosima s Londonom treba poštovati ​​integritet jedinstvenog tržišta EU-a, carinsku uniju i četiri slobode, te zaštititi pravni poredak EU-a a da se ne dopusti odabir odnosa po sektorima.

U raspravi je od hrvatskih zastupnika sudjelovala Ruža Tomašić (HKS/ECR) koja je ocijenila da su obje strane u pregovore ušle nepripremljene, a da EU s jedne strane želi trgovinski sporazum, a s druge kazniti London za primjer ostalima.

"Žao mi je vidjeti da su obje strane u taj proces ušle nepripremljene. Ujedinjena Kraljevina s jedne strane još uvijek oblikuje svoje želje i ambicije u jednoj unutarnjoj političkoj borbi, dok je EU s druge strane razapeta između potrebe za kvalitetnim trgovinskim sporazumom s vrlo bliskim partnerom i želje establišmenta da se Britance kazni za primjer drugima", rekla je Tomašić.

"Ako između ova dva partnera ne može biti dogovora onda je jasno da se radi ili o nedostatku želje ili o nesposobnosti pregovarača", ustvrdila je hrvatska zastupnica.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara