EU poručuje da je dogovor s Trumpom veliki uspjeh

EU poručuje da je dogovor s Trumpom veliki uspjeh
Foto: EPA

DOGOVOR predsjednika Europske komisije Jean-Claudea Junckera u srijedu s predsjednikom SAD-a Donaldom Trumpom o otklanjanju prijetnje novih carina, dužnosnici EU-a i europskih vlada ocijenili su kao veliki uspjeh.

"Postignut je iskorak kojim će se izbjeći trgovinski rat i sačuvati milijuni radnih mjesta! Izvrsno za globalno gospodarstvo!" napisao je na Twitteru Peter Altmeier, ministar gospodarstva u vladi njemačke kancelarke Angele Merkel.

"Ovo je veliki dan za Komisiju, to je veliki dan za Junckera", rekao je viši dužnosnik EU-a nakon što je objavljena vijest o dogovoru postignutom u Washingtonu. 

"Sankcije koje su prijetile i sve ostalo što se moglo jednostrano dogoditi sada je isključeno", rekao je dužnosnik i dodao da "sve dok se nastavlja dijalog, situaciju možemo pretvoriti u pobjedu za sve".

Bruxelles prije sastanka ublažavao očekivanja

Bruxelles je prije sastanka ublažavao očekivanja da bi čelnik Komisije mogao odvratiti Trumpa od uvođenja novih carina, prije svega na njemačke automobile.

Plan je bio zaprijetiti odgovorom EU-a koji bi, rekli su dužnosnici EU-a, mogao izbrisati 50 milijardi prihoda SAD-a u idućim godinama, a istovremeno obnoviti ponude za nastavak razgovora o smanjenju prepreka u transatlantskoj trgovini.

Na kraju je Trump pristao riješiti spor oko carina na čelik i aluminij koje je uveo unatoč nezadovoljstvu Europljana, odustati od novih sankcija i stupiti u dijalog s Bruxellesom o jačanju trgovine. EU će raditi na olakšavanju uvoza iz SAD-a, uključujući soju i prirodni plin.

Dužnosnik EU-a rekao je da je dogovor s Trumpom donekle iznenadio europsko izaslanstvo, no predsjednik SAD-a je izgleda uvidio rizike nastavka trgovinskog rata.

"Iznenadili smo se, ali mislim da su vidjeli da su potencijali sporazuma mnogo veći nego što je cijena odmazde", rekao je dužnosnik. "Mislim da su procijenili što bi značila trgovinska noćna mora od 50 milijardi eura", dodao je.

"Svaka moguća prijetnja je otklonjena. Sada imamo proces, a oni su uključeni u proces."

Drugi saveznik njemačke kancelarke, vođa desnog centra u Europskom parlamentu Manfred Weber, na Twitteru je napisao da je "ove večeri je još jednom jasno pokazano da je Europa snažna kada djeluje odlučno".

Njemačka industrijska i trgovinska komora (DIHK) oprezno je pozdravila rješenja koja su predložili Trump i Juncker, ali je upozorila da pitanje američkih carina na automobile još nije u potpunosti otklonjeno.

"SAD na putu da vrati povjerenje Europe"

DIHK  je izjavio da je sada na SAD-u da vrati povjerenje Europe i ukloni "ilegalne carine".

"Predložena rješenja idu u dobrom smjeru, no još ostaje dosta sumnje", rekao je DIHK u izjavi i dodao da je sastanak barem pokazao da Europa neće dopustiti da ju se dijeli.

Predsjednik SAD-a Donald Trump i predsjednik Europske komisije Jean-Claude Juncker u srijedu su se u Washingtonu dogovorili da će smiriti trgovinske napetosti i krenuti u pregovore o uklanjanju prepreka u trgovini između dvije strane.

Trump je nakon sastanka na konferenciji za medije rekao da su se dogovorili da će raditi u smjeru uklanjanja carina, necarinskih trgovinskih prepreka i subvencija za industrijske proizvode, uz iznimku automobilske industrije, te da će razgovori "riješiti" i visoke carine koje je SAD uveo za čelik i aluminij iz EU-a i carine na američke proizvode koje je kao odgovor uvela Europa.

Juncker je novinarima rekao da je pristanak SAD-a da ne povećava carine na automobile i automobilske dijelove tijekom pregovora "veliki ustupak".

"Želio sam da danas postignemo dogovor i to smo i učinili. Želja je doći do nula carina na industrijsku robu", rekao je Juncker nakon sastanka, prenose agencije.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara