EU se napokon oglasio o zvjerskom ubojstvu saudijskog novinara

EU se napokon oglasio o zvjerskom ubojstvu saudijskog novinara
Foto: Hina/ EPA

OKOLNOSTI smrti saudijskog novinara Jamala Khashoggija su duboko uznemirujuće, rekla je visoka predstavnica Europske unije za vanjsku politiku Federica Mogherini u subotu i pozvala na provedbu cjelovite, vjerodostojne i transparentne istrage. 

"Okolnosti smrti Jamala Khashoggija duboko su uznemirujuće, uključivo šokantno kršenje Bečke konvencije iz 1963. o konzularnim odnosima", navodi se u izjavi Federice Mogherini. 

"Stoga Europska unija, kao i njezini partneri, inzistira na potrebi cjelovite, vjerodostojne i transparentne istrage, kako bi se rasvijetlile okolnosti ubojstva, a osobe koje su ga počinile za njega i odgovarale", navodi se. 

Merkel je prva verziju Saudijske Arabije nazvala manjkavom

Saudijska Arabija objavila je u subotu da je novinar Jamal Khashoggi umro u borbi u istanbulskom konzulatu i da su dva viša dužnosnika otpuštena zbog njegove smrti, i dok je za te navode američki predsjednik Donald Trump rekao da su vjerodostojni, američki zastupnici smatraju da je u njih teško povjerovati.

Priznanje Saudijske Arabije da je Khashoggi umro u konzulatu stiglo je nakon dva tjedna opovrgavanja da su imali išta s njegovim nestankom i nakon sve glasnijih zahtjeva  zapadnih saveznika za objašnjenjem što se dogodilo. Njegov nestanak izazvao je prosvjede širom svijeta, a neki su američki zastupnici pozvali na stroge akcije protiv Rijada.

Njemačka kancelarka Angela Merkel prva je čelnica neke zapadne zemlje koja je oštro osudila ubojstvo saudijskog novinara, a njezin ministar vanjskih poslova Heiko Maas rekao je da treba zaustaviti izvoz njemačkog oružja Saudijskoj Arabiji dok se ne provede cjelovita istraga. 

Nakon Berlina i službeni Pariz osudio je ubojstvo i zatražio temeljitu istragu.

Turska je u subotu obećala da će otkriti sve pojedinosti o ubojstvu saudijskog novinara Jamala Khashoggija, nakon što je Saudijska Arabija prvi put priznala da je on ubijen u njezinom konzulatu u Istanbulu, prenosi BBC. 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara