EU se uključuje u rješavanje političke krize u Mostaru

VELEPOSLANICI zemalja Europske unije, akreditirani u BiH, u petak su najavili da će se uključiti u rješavanje političke krize u Mostaru nastale nakon što su dužnosnici Stranke demokratske akcije prijevremeno napustili rad u Povjerenstvu za izradu Statuta grada Mostara čiji mandat, po odluci Ureda visokog predstavnika (OHR), traje do kraja srpnja.

Veleposlanstvo Italije u BiH, zemlje aktualnog predsjedatelja Europske unije, priopćilo je kako će veleposlanici zemalja EU u BiH zajedno posjetiti Mostar u ponedjeljak, 21. srpnja, radi, kako se navodi, "posebno kritične faze" u Mostaru i Hercegovačko-neretvanskoj županiji. Tom prilikom će se veleposlanici usredotočiti na rad Povjerenstva za izradu Statuta grada.

Izaslanstvo Europskog povjerenstva u BiH, čiji će veleposlanik Michael Humphreys također u ponedjeljak posjetiti Mostar, priopćilo je kako će veleposlanici zemalja EU za posjeta Mostaru "posebnu pozornost posvetiti radu Povjerenstva za izradu Statuta Mostara".

Mostarski Gradski odbor SDA je odlučio bojkotirati daljnji rad spomenutog povjerenstva jer želi da se u preustroju Mostara zadrži sadašnjih šest općina od kojih su tri većinske bošnjačke, a tri većinske hrvatske.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Istupanje mostarskog SDA iz ovih pregovora podržalo je i Predsjedništvo SDA iz Sarajeva. Ured visokog predstavnika (OHR) se zauzima za ukidanje gradskih općina Mostara i utemeljenje jedne općine, a prijedlog podržava i HDZ BiH. Ured visokog predstavnika osudio je istupanje SDA iz rada ovog povjerenstva i upozorio kako to potkopava ujedinjenje Mostara.

(Hina) pg sd

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara