EU strahuje: Razlike među zemljama će uništiti euro

EU strahuje: Razlike među zemljama će uništiti euro

Tekst: Z.J.
Foto: Ilustracija

PREDSJEDNIK luksemburške vlade i nedavno reizabrani predsjednika Eurogrupe Jean-Claude Juncker iznio je svoj strah da se boji raspada eurozone. S obzirom da se radi o jednom od predsjednika vlada s najdužim stažem u EU, ta informacija dobiva dodatnu težinu i ozbiljnost. "Ovakva monetarna politika dugoročno ne može opstati ako razlije u platnim bilancama postanu prevelike", rekao je Juncker za Süddeutsche Zeitung. Sadašnja kriza, prema njegovim riječima, zahtijeva dobro vodstvo.

"Grčka vlada mora znati koje je njezina dužnost", rekao je Juncker i objasnio da grčki cilj mora biti smanjenje proračunskog manjka na četiri posto. "Ako Grci učine sve što mogu, mogu računati i na pomoć drugih. Ako budu imali probleme u refinanciranju, mogu tražiti pomoć", rekao je Juncker, ali nije specificirao o kakvim instrumentima pomoći se radi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Predsjednik Eurogrupe je najavio da će ona na sljedećem mjesečnom sastanku u Bruxellesu raspravljati o konkurentnosti članica. Upravo je Grčka jedna od članica koja je uvođenjem eura izgubila konkurentnost, a i Slovenija je jedna od zemalja koje doživljavaju pad konkurentnosti.

Jean-Claude Juncker je najavio raspravu u Eurogrupi  o razlikama među članicama eurozone koje su dopustive i onima koje ugrožavaju njezinu monetarnu politiku. "Treba paziti da se razlike među zemljama i da se one ne povećavaju. Gospodarsku politiku među članicama treba bolje koordinirati", smatra Juncker i dodaje da treba raspravljati o "konkurentnosti, razlikama u gospodarskom rastu, kupovnoj moći, inflaciji, trgovanju dionicama, instrumentima oblikovanja plaća te izvođenju strukturnoj reformi.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara