EU upozorava glasnogovornike da ne vrijeđaju muslimane

EUROPSKA UNIJA sklopila je set instrukcija glasnogovornicima, koje im savjetuju da se suzdrže od davanja izjava kojima bi u isti koš bacali islam i terorizam, izvještava britanski Daily Telegraph.

Službenici iz Bruxellesa su potvrdili postojanje tajnog udžbenika koji uči glasnogovornike kako koristiti "neuvredljive fraze" kad daju informacije o protuterorističkim akcijama, a navodno su zabranjene riječi "džihad", "islamistički" ili "fundamentalist".

Riječ džihad bi trebalo potpuno izbjegavati, budući da ona za neke muslimane označava osobnu borbu provođenja islamskog načina života. Jedan od prijedloga je zamijeniti izraz "islamistički teroristi" frazom "teroristi koji se zlobno pozivaju na islam".

"Zajednički leksikon uključuje prijedloge izbjegavanja često korištenih izraza pri kojima nedostatak brige glasnogovornika EU i zemalja članica može dovesti do nesporazuma", kaže jedan EU dužnosnik, koji je potvrdio postojanje udžbenika.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Isti dužnosnik tvrdi da se ne radi ni o kakvoj izopačenoj političkoj korektnosti, nego da je dio europske strategije borbe protiv terorizma.

Britanski zastupnici koji su Telegraphu potvrdili postojanje dokumenta kažu da on ne obvezuje zemlje članice, nego da samo daje prijedloge.

Bilo bi zanimljivo vidjeti koliko je novaca, rada, vremena i truda Europska unija uložila u izradu priručnika kojima će, dok u Nizozemskoj, Italiji, Njemačkoj i Francuskoj zabranjuju religijske slobode muslimanki, brinuti za osjetljive duše kojima bi islamistički teroristi moglo zvučati "uvredljivo".

J.D.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara