EU, Velika Britanija i Kanada ne žele da Rusija ponovno uđe u zemlje G7

EU, Velika Britanija i Kanada ne žele da Rusija ponovno uđe u zemlje G7
Ilustracija: EPA

EUROPSKA unija odbacila je mogućnost proširenja G7 i povratka Rusije u skupinu te upozorila Washington da ne može na svoju ruku mijenjati pravila skupine industrijski najrazvijenijih zemalja.

Trump je u subotu opisao G7 u sadašnjem formatu "vrlo zastarjelom skupinom zemalja" i rekao da će na sastanak odgođen za rujan zbog pandemije koronavirusa pozvati i čelnike Rusije, Indije, Australije i Južne Koreje.

Rusija izbačena 2014. godine

EU vidi G7 kao vitalni multilateralni okvir čija pravila SAD, koji trenutno predsjeda skupinom najrazvijenijih industrijskih zemalja, ne može trajno mijenjati, rekao je glasnogovornik EU. 

"Sudjelovanje Rusije u G8 obustavljeno je dok Rusija ne promijeni smjer i dok se ne stvori okruženje za smislenu raspravu G8. To trenutno nije slučaj", rekao je glasnogovornik.

Rusija je izbačena iz G8 nakon aneksije Krima 2014. 

"Iako je u ovlasti zemlje koja predsjeda, trenutno SAD, da poziva sudionike, što i odražava prioritete domaćina, trajna izmjena članstva ili formata to nije", rekao je glasnogovornik.

Skupinu G7 čine Velika Britanija, Kanada, Francuska, Njemačka, Italija, Japan i SAD. Velika Britanija i Kanada izjasnile su se protiv ideje o povratku Rusije u G7.

Trump predložio prošireni samit

Moskva je poručila da je Trumpov prijedlog o proširenom samitu G7 ove godine otvorio brojna pitanja i da će diplomati zatražiti pojašnjenje Washingtona. 

Indija, Australija i Južna Koreja objavile su da su zaprimile pozivnice za sudjelovanje na proširenom samitu G7. 

Indijski premijer Narendra Modi rekao je Trumpu u telefonskom razgovoru da će New Delhi rado surađivati sa SAD-om i drugim zemljama kako bi se osigurao uspješan sljedeći samit G7, priopćilo je indijsko ministarstvo vanjskih poslova. 

Australski premijer Scott Morrison također je u utorak prihvatio Trumpov poziv.

"Premijer je potvrdio da je sa zadovoljstvom prihvatio poziv da sudjeluje na sastanku G7, kao što je učinio i lani, kada ga je na sudjelovanje pozvao francuski predsjednik Emmanuel Macron", priopćio je premijerov glasnogovornik.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara