EU zabrinuta zbog američkih sankcija Rusiji, Iran najavio odgovor

EU zabrinuta zbog američkih sankcija Rusiji, Iran najavio odgovor

Foto: Hina

EUROPSKA komisija je u priopćenju iznijela svoju zabrinutost nakon što je američki Kongres usvojio nove sankcije protiv Rusije.

Europska komisija je zabrinuta zbog njihovog utjecaja na energetsku neovisnost EU i "njihovih eventualno negativnih političkih posljedica" i podsjetila je na važnost koordiniranja politike sankcija između zemalja G7.

Komisija će štititi europske interese

Komisija je upozorila da je spremna djelovati na zaštiti europskih interesa ako njezina strahovanja američki zakonodavci ne uzmu u obzir i podsjetila na prijetnju koju je u svibnju izrekao njezin predsjednik Jean-Claude Juncker.

Američki zastupnički dom u utorak je gotovo jednoglasno podržao nove mjere za pooštravanje sankcija protiv Rusije, što još treba potvrditi Senat, a radi se i o  sankcijama Iranu i Sjevernoj Koreji.

U priopćenju je Europska komisija podsjetila da taj prijedlog zakona predviđa sankcije svim kompanijama, uključujući i europske, koje pridonose razvoju, održavanju, modernizaciji ili popravljanju cjevovoda za izvoz energije iz Rusije.

Njemačka posebno nezadovoljna

Komisija diplomatskim kanalima prenosi svoju zabrinutost Sjedinjenim Državama.

Više europskih zemalja, posebice Njemačka, nezadovoljne su jer bi taj zakon omogućio američkom predsjedniku Donaldu Trumpu sankcioniranje poduzeća koja rade na cjevovodima iz Rusije, ograničivši im pristup američkim bankama i tako njihovo isključivanje s tržišta Sjedinjenih Država.

Iran je najavio da će istom mjerom uzvratiti ako SAD uvede nove sankcije toj zemlji. Predsjednik Hasan Rohani kazao je kako će parlament poduzeti pripremne korake za odgovor na američku mjeru.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara