EU: Zeleno svjetlo za otvaranje pregovora o SSP-u sa Srbijom i Crnom Gorom

Ministri vanjskih poslova EUa prihvatili su u ponedjeljak u Luxembourgu studiju izvedivosti za Srbiju i Crnu Goru, dokument Europske komisije, koja je preporučila da se s tom državnom zajednicom otvore pregovori o zaključivanju Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju.

Vijeće ministara je zadužilo Komisiju da pripremi platformu za pregovore, koji bi mogli započeti najesen.

Luksemburški ministar vanjskih poslova i predsjedatelj Vijeća ministara Jean Asselborn rekao je da je Srbija i Crna Gora napravila "značajan napredak u suradnji s Haškim sudom". Nekoliko sati prije odluke Vijeća ministara, bivši načelnik jugoslavenske vojske Nebojša Pavković se predao Haškom sudu.

"Vijeće izražava zadovoljstvo zbog toga napretka i potiče državnu zajednicu Srbije i Crne Gore da nastavi tim putem", rekao je Asselborn.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
U zakljčcima Vijeća ističe se da će daljnji napredak Beograda prema Europskoj uniji ovisiti o "punoj suradnji s Haškim sudom".

"Vijeće očekuje da se nedavno poboljšana suradnja s ICTY-em nastavi i pojača sve dok se svi optuženici, koji su još uvijek izvan dosega pravde, ne izvedu pred Sud", kaže se u zakljčcima.

Od pet zemalja jugoistočne Europe - Hrvatska, BiH, Srbija i Crna Gora, Makedonija i Albanija, obuhvaćenih Procesom stabilizacije i pridruživanja, Srbija i Crna Gora najviše zaostaju u europskim intetgracijama. Hrvatska i Makedonija su već potpisale Sporazume o stabilizaciji i pridruživanju, koji su već stupili na snagu, Albanija upravo pregovora, a BiH pokušava ispuniti uvjete koje je joj postavila Europska komisija u studiji o izvedivosti, dokumentu kojim se ocjenjuje sposobnost zemlje da započne pregovore o SSP-u.

(Hina) xsvuk ysd

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara