Eugen Plotkin, prvooptuženi u aferi "Reebok" priznao krivnju

EUGEN PLOTKIN, bivši analitičar investicijske banke Goldman Sachs Inc., u utorak je pred sudom u New Yorku priznao krivnju kao glavni pokretač insajderskog trgovanja dionicama, kojim je protuzakonito stekao više od 6,7 milijuna dolara (oko 36 milijuna kuna), prenosi AP.

Plotkin, 28-godišnji diplomant s Harvarda rođen u Rusiji, priznao je na Federalnom sudu na Manhattanu krivnju po osam točaka optužnice za zavjeru i prijevaru, odnosno trgovanje dionicama na temelju povlaštenih informacija, te se ispričao zbog počinjenja kaznenog djela. Sada ga očekuje i zatvorska kazna do maksimalno 165 godina.

"Riječi ne mogu izraziti koliko mi je žao zbog štete koju sam nanio drugima, posebice mojoj obitelji", rekao je Plotkin.

Osim Plotkina, za prijevaru se tereti i Davida Pajčina, hrvatskog iseljenika s prebivalištem u New Jerseyu, također analitičara u Goldman Sachsu, 24-godišnjeg Stanislava Shpigelmana, bivšeg analitičara u Meryll Linch & Co. Inc., inače Plotkinovog prijatelja, te 29-godišnjeg Jasona Smitha.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prema pisanju Business Daya, u prijevaru je bilo ukupno uključeno 13 osoba iz Hrvatske, SAD-a i Njemačke. Neki od njih su dobrovoljno sudjelovali u tome, a neki su u nju uvučeni bez da su toga bili svjesni.

Podsjetimo, Pajčina i Plotkina se tereti da su trgovali temeljem informacija koje su unaprijed dobili iz Business Weeka, prije njegove pojave na kioscima. U prijevaru su bile uključene i dvije osobe zaposlene u tiskari. Cijeli slučaj otkriven je u kolovozu 2005. godine kada je Sonja Antičević, umirovljena krojačica iz Omiša, zaradila 2 milijuna dolara trgujući dionicama Reeboka, temeljem povlaštene informacije da će tu tvrtku kupiti Adidas-Solomon. Istragom je otkriveno kako je zapravo njen rođak Pajčin trgovao u njezino ime.

Pajčin je u početku trgovao u svoje ime, ali je kasnije otvorio brokerske račune na ime svoje tetke Sonje Antičević te djevojke Monike Vujović, "egzotične plesačice" u New Yorku. Jedan od računa je bio otvoren i na ime Mihaela Plotkina, Eugenovog oca.

I.M.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara