Euharistijsko slavlje u Sinju

DANAŠNJI blagdan Velike Gospe slavi se i u Sinju, najvećemu Marijanskom svetištu na jugu Hrvatske, gdje se Gospa posebno štuje kao nebeska zaštitnica toga grada.

Više od 50.000 vjernika došlo je u Sinj iz Dalmacije i drugih krajeva Hrvatske, te iz Bosne i Hercegovine, a među njima je bilo i stranih turista koji ljetuju na jadranskoj obali.

U procesiji gradskim ulicama nošena je slika s likom Čudotvorne Gospe Sinjske, koju su franjevci u Sinj donijeli bježeći pred Turcima iz Rame godine 1687.

Procesiju su najavili pucnji mačkula s drevne tvrđave Grada, odakle su malobrojni Sinjani i Cetinjani 1715. posljednji put otjerali osmanlijske osvajače.

Na glavnome sinjskom Trgu dr. Franje Tuđmana svečano misno slavlje predvodio je splitsko-makarski nadbiskup msgr. Marin Barišić.

U svojoj propovijedi msgr. Barišić govorio je, među ostalim, o zbilji u Hrvatskoj, ističući da ćemo - "ako osobni i društveni život gradimo samo materijalnim dobrima po stanovniku, a ne i kapitalom duše i srca, ako se sve komercijalizira i bilježi cijenama, a ne prožme vrijednostima - sigurno postati ugroženima i biti narod bez nade u budućnost.

"I dalje su prisutne podjele, pa su sada - umjesto nekadašnje krute partije - prisutni interesi i strančaranja, a umjesto drugova i proletera trgovci i kapitalisti", rekao je nadbiskup Barišić.

Zato je pozvao vjernike da grade naš zemaljski život u ljubavi i vjeri.

Proslava blagdana Velike Gospe u Sinju nastavlja se i poslijepodne, a misu će u 18 sati predvoditi provincijal franjevačke provincije Presvetog Otkupitelja fra Željko Tolić.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara