"EU=HDZ". Kako to strašno zvuči

Foto: Index

"NIJE na meni da se miješam u unutarnje stvari Hrvatske", rekao je Hannes Swoboda. I odlučio da će se ipak umiješati. "Ako Hrvatska želi biti u EU što je prije moguće", izjavio je izvjestitelj Europskog parlamenta za Hrvatsku, "onda za određivanje datuma izbora treba pričekati kraj pregovora".

Zvuči kao ultimatum

Zvučalo je kao ultimatum: Ako hoćete Uniju, odustanite od izbora. Zvučalo je kao nešto što bi izašlo iz usta Jadranke Kosor: Nećemo završiti pregovore ako raspišemo izbore. Zvučalo je kao slogan iz predizbornog spota HDZ-a. Ova Vlada nas jedina vodi može odvesti u Europu.

A bogami, zvučalo je i kao nešto što bi se dobro uklopilo u nekakav braniteljski skup protiv EU: Vidite kako se prema Hrvatskoj odnose europski birokrati.

Ako se nije htio miješati, nije morao

Što se dogodilo s europskom politikom nemiješanja u unutarnju politiku zemalja članica i kandidatkinja? Ako se Swoboda nije htio miješati, onda se nije trebao miješati. A ne da u jeku sve masovnijih antivladinih prosvjeda posluži Jadranki Kosor kao alibi za grčeviti ostanak na vlasti: "Vidite da ne možemo na izbore, jer time nećemo ostvariti stoljetni san Hrvata".

Možda je Swoboda iskreno zabrinut za sudbinu Hrvatske. Možda ga istinski muči pomisao da bi parlamentarni izbori mogli unazaditi pregovarački proces. Ali trebao je to svejedno zadržati za sebe. Jer osim što se to njega uopće ne tiče, ta argumentacija baš i ne "drži vodu".

Pregovora praktički više nema

Hrvatski put prema Europskoj uniji prošao je nekoliko izbornih ciklusa. Pregovori su trajali unatoč predizbornim kampanjama. Kao što se nisu dovršavali, odnosno otezali su se, u periodima dok nije bilo nikakvih izbora. I unatoč višegodišnjim pregovorima, ova Vlada još uvijek nije obavila najvažniji dio posla.

Primjedbe na pravosuđe ostaju i, prema tvrdnjama iz Bruxellesa, "puno toga se još mora učiniti na polju pravosuđa i borbe protiv korupcije". Tko nam garantira da ono što se nije napravilo u protekle dvije ili tri godine može biti na brzaka pokrpano u iduća dva ili tri mjeseca? Dok bi hrvatski građani, ako slušaju Swobodu, trebali i dalje biti taoci ove nesposobne i destruktivne Vlade.

EU kao pokriće za samovolju HDZ-a

Europska unija služi HDZ-u kao pokriće za samovolju, bezobrazluk, manipulaciju. Narod se ne smije buniti protiv Vlade, jer nećemo ući u EU. Oporba ne može tražiti izbore, jer nećemo ući u EU. Mora se podržavati isti onaj sustav, prvenstveno pravosudni, koji je godinama uništavao Hrvatsku, jer bez njega nećemo ući u EU. Sad to isto ponavlja i Hannes Swoboda. Još malo pa će ispasti da je bolje da uopće ne uđemo u EU. 

EU ili propast

Jer, osim što nas (navodno) vodi u Europu, ova vlast nas postojano vodi u propast i bezakonje. Što bi onda hrvatskim građanima trebalo biti važnije: goli opstanak danas ili ulazak u EU (malo) sutra? Samo nam treba da na ulicama osvanu parole "HDZ=EU". Pa da znamo da nam nema spasa.

I ako je već proteklih godina HDZ zbog Europske unije bio prisiljen učiniti mnoge stvari koje mu nisu baš bile po volji, sada po prvi puta zbog Europske unije mora napraviti ono što najviše voli - ostati na vlasti. Što se mora, nije teško. A ono što je teško - to se ne mora.

> Ostale komentare autora pročitajte ovdje

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara