Europa kaže da plan restrukturiranja Uljanika mora poštovati tržišno natjecanje

Europa kaže da plan restrukturiranja Uljanika mora poštovati tržišno natjecanje
Foto: Duško Marušić/ Pixsell

PRED posjet europske povjerenice za tržišno natjecanje Margarethe Vestager Zagrebu u petak kada se očekuje prva neslužbena reakcija Europske komisije na program restrukturiranja Uljanika koji je u dubokoj krizi, Komisija je objavila kako bilo kakav plan za to brodogradilište mora poštovati europsko tržišno natjecanje, štedjeti novac poreznih obveznika i uključivati financijske doprinose tržišnih dionika. 

Vestager će se u Zagrebu sastati s premijerom Andrejom Plenkovićem uz kojeg će biti ministar gospodarstva, poduzetništva i obrta Darko Horvat i ministrica regionalnog razvoja i fondova Europske unije Gabrijela Žalac. 

Glasnogovornik Komisije je uoči posjeta povjerenice naglasio kako je to izvršno tijelo Europske unije u potpunosti svjesno važnosti brodogradilišta Uljanika za Istru i da ono pomno prati nedavni razvoj događaja i intervencije hrvatske vlade koja želi osigurati isplatu plaća radnicima i jamstva koja su dana toj tvrtki za otkazane narudžbe. 

Komisija u siječnju odobrila izdavanje državnog jamstva

Komisija je u siječnju 2018. shodno europskim zakonima o državnoj pomoći Zagrebu odobrila izdavanje državnog jamstva Uljaniku u iznosu od 96 milijuna eura. 

"Ova vrsta državne pomoći zahtijeva restrukturiranje tvrtke kako bi se osigurala njezina održivost, a da se novac poreznih obveznika racionalno koristi", poručio je glasnogovornik, a priopćila Komisija. 

Kažu da plan restrukturiranja mora biti vjerodostojan

Komisija poručuje kako za očuvanje radnih mjesta u Istri na održivim temeljima plan restrukturiranja mora biti vjerodostojan i odražavati povjerenje tržišta u sposobnost Uljanika da se vrati dugotrajnoj održivosti bez daljnje javne potpore. 

"To mora posebice biti pokazano time da tržišni dionici tvrtke i sami doprinesu troškovima restrukturiranja", stoji u priopćenju, te se dodaje da plan na kraju mora uzeti u obzir i pravedno tržišno natjecanje u odnosu na ostatak europske brodogradnje. 

Komisija je objavila da je primila nacrt plana restrukturiranja te da je u kontaktu s hrvatskim vlastima. 

"Ovo su rasprave o kompleksnim pitanjima, pa ne možemo prejudicirati rezultate trenutne procjene i rokove mogućih budućih mjera", zaključio je glasnogovornik.

Plan restrukturiranja Uljanika poslan je u Bruxelles 13. srpnja, a Horvat je u srijedu na Hrvatskom radiju najavio kako očekuje prvu neslužbenu reakciju na program restrukturiranja iz Bruxellesa u petak od povjerenice Vestager.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara