Europa osuđuje američke sankcije protiv ruskog plinovoda

Europa osuđuje američke sankcije protiv ruskog plinovoda
Ilustracija: EPA

EUROPA, a posebice Njemačka, kritizirala je američko izglasavanje sankcija za ruski plinovod Sjeverni tok 2 koji zagovornici smatraju strateškim za opskrbu, ali je kritiziran zbog jačanja utjecaja Moskve. 

"Načelno, EU se protivi sankcijama svakoj tvrtki EU-a koja se bavi legitimnom aktivnosti", rekao je u četvrtak europski povjerenik za trgovinu Phil Hogan. Njemačka, korisnica tog projekta koji će joj omogućiti udvostručenje isporuka jeftinog ruskog prirodnog plina, dodala je gospodarskim argumentima i liniju političke obrane.

"Odluke o europskoj energetskoj politici se donose u Europi, a ne u Sjedinjenim Državama. Načelno odbacujemo intervencije i vanjske sankcije koje imaju izvanteritorijalne učinke", napisao je na Twitteru ministar vanjskih poslova Heiko Maas.

Ministarstvo gospodarstva je navelo da žali zbog odluke o sankcijama.

"Neprijateljski potez"

Carsten Schneider, dužnosnik socijaldemokratske stranke, saveznice konzervativaca Angele Merkel u vladi, bio je još izravniji i rekao da su se "Sjedinjene Države sada vratile na Divlji zapad gdje se primjenjuje jedino pravo jačega".

Konzervativni zastupnik Joachim Pfeiffer je rekao da se radi o "neprijateljskom potezu".

Plinovod koji bi teoretski trebao biti pušten u funkciju prije kraja godine treba prolaziti ispod Baltičkog mora i zaobići Ukrajinu. To je razbjesnilo Sjedinjene Države koje mjesecima prijete Europi sankcijama, ali i Kijev, Poljsku i baltičke zemlje koje su zabrinute ruskim aspiracijama u Europi.

Te zemlje drže da će završetak tog plinovoda povećati ovisnost Europljana o ruskom plinu, što će pojačati utjecaj Moskve i oslabiti onaj Ukrajine, saveznice Zapada na područjima kojima prolazi veliki dio ruskog plina.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara