Europa, Rusija i Kina dogovaraju novi sporazum o Iranu

Europa, Rusija i Kina dogovaraju novi sporazum o Iranu

Foto: FaH/EPA

DIPLOMATI iz Europe, Kine i Rusije razmotrit će novi dogovor kojim bi se Iranu ponudila financijska pomoć u zamjenu za zaustavljanje njegovog razvoja balističkih raketa i upletanja u regiji, u nadi da će spasiti nuklearni sporazum iz 2015., pišu u nedjelju njemačke novine. 

Dužnosnici će se sastati u Beču idućeg tjedna, pod vodstvom visoke diplomatkinje Europske unije Helge Schmid, kako bi razmotrili daljnje korake nakon odluke američkog predsjednika Donalda Trumpa 8. svibnja o povlačenju iz nuklearnog sporazuma s Iranom, navodi Welt am Sonntag pozivajući se na visoke izvore iz EU-a.

Amerikanci neće biti na sastanku


Na sastanku će sudjelovati Njemačka, Francuska, Britanija, Rusija i Kina, ali Sjedinjene Države neće. Zasad nije jasno hoće li sastanku prisustvovati Iran, koji se u prošlosti opirao zaustavljanju svog programa za razvoj balističkih raketa.

Prema sporazumu iz 2015., Iran je zaustavio svoj nuklearni program u zamjenu za ukidanje većine zapadnih sankcija. Jedan od glavnih prigovora Trumpove administracije je to što sporazum ne pokriva iranski raketni program ili njegovu potporu naoružanim skupinama na Bliskom istoku koje Zapad smatra teroristima.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara