Europa se polako otvara, svi čekaju 15. lipnja: "To će biti Dan D za turizam"

Europa se polako otvara, svi čekaju 15. lipnja: "To će biti Dan D za turizam"
Foto: EPA

PONEDJELJAK, 15. lipnja, europski je Dan D za turizam uoči ljetne sezone, komentirao je talijanski ministar vanjskih poslova Luigi Di Maio najavljeni datum ponovnog otvaranja zemalja EU nakon tri mjeseca izolacije zbog pandemije koronavirusa. 

Turizam je važan, ako ne i najveći izvor prihoda većine mediteranskih zemalja poput Italije, Španjolske, Hrvatske, Portugala i Grčke. 

"Radimo na tome da se 15. lipnja ponovno svi zajedno pokrenemo u Europi: 15. lipnja je pomalo kao europski Dan D za turizam", rekao je Di Maio za javnu televiziju RAI.

Njemačka se otvara

Njemačka radi na tome da omogući turistima planiranje putovanja u 31 europsku zemlju od 15. lipnja, čime bi se okončala dosad neviđena direktiva protiv svih međunarodnih putovanja.

Ograničenje putovanja trebalo bi se, osim unutar EU, ukinuti i za Veliku Britaniju te četiri članice šengenskog prostora - Island, Norvešku, Švicarsku i Lihtenštajn, navodi se u prijedlogu koji je vidio dpa. 

Plan bi već u srijedu mogao odobriti kabinet kancelarke Angele Merkel. 

Italija pregovara s Austrijom, koja je odbila otvoriti njihovu zajedničku granicu, rekao je Di Maio, no uvjeren je da će njemački turisti moći prijeći granicu. 

Hrvatska, Slovenija i Grčka već su ukinule neka ograničenja putovanja i objavile planove o većem otvaranju na temelju bilateralnih sporazuma i epidemiološke situacije u pojedinim zemljama.

Slovenija je u utorak ukinula zabranu ulaska turista iz EU i šengenskog prostora, dopuštajući svima koji su rezervirali hotelski smještaj da slobodno uđu u zemlju, objavila je novinska agencija STA. 

Državljani drugih zemalja i dalje trebaju u karantenu uz iznimku uglavnom onih koji su samo u tranzitu. 

Slovenija je 15. svibnja postala prva europska zemlja koja proglasila kraj epidemije koronavirusa. 

Države se otvaraju

Grčka je, uz kontinuirani oporavak svog krhkog gospodarstva ovisnog o turizmu, već objavila popis zemalja, među njima i one koje nisu u EU, čiji će državljani moći ulaziti u zemlju od 1. lipnja. Neće se morati testirati na koronavirus ili otići u izolaciju. 

Hrvatska je također objavila da će u petak početi otvarati svoje granice za turiste iz više članica EU. 

Češka, Slovačka i Mađarska dogovorile su slobodna putovanja samo svojih državljana u te tri europske zemlje pod uvjetom da se vrate u matičnu zemlju u roku od dva dana. Tko prekrši vremensko ograničenje, morat će dva tjedna u karantenu.

I dalje je otvoreno pitanje o tome tko će nadzirati različite pristupe i postaviti neke standarde.

Berlin traži zajednički pristup EU i mogao bi predložiti metodu praćenja širenja lokalnih infekcija već uvedenu u toj zemlji. 

Prema toj metodi, lokalitet se mora vratiti strožim mjerama ako se pojavi više od 50 novih slučajeva koronavirusa na 100.000 ljudi u tjedan dana. 

U njemačkom prijedlogu navodi se da Europska komisija treba osmisliti proceduru za procjenu poduzetih mjera zaštite.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara