Europa šokirana: Hrvatski gimnazijalci učili da su roditelji krivi za homoseksualnost!

Tekst: P.V.
Foto: Marko Miščević / Cropix

JOŠ JEDNOM je Hrvatska zadrtošću i primitivnošću uspjela šokirati Europu. Europski odbor za socijalna prava (ESCR), koji je sastavni dio Vijeća Europe, izrekao je Hrvatskoj ukor zbog udžbenika za treći razred biologije, kojeg su napisali Ivana Regula i Milivoj Sljepčević, a izdala Školska knjiga, a koja sadrži cijeli niz homofobnih i lažnih tvrdnji na temu seksualnosti kakve smo, doduše, navikli slušati s oltara, ali ovo je prvi put da ih se pokušava servirati kao znanstveno potkrijepljene činjenice.

U udžbeniku "Biologije 3: Životni procesi" učenici trećeg razreda tako mogu pročitati da su za homoseksualnost odgovorni roditelji "koji nepravilnostima u obiteljskim odnosima ometaju pravilan razvoj spolnosti u svoje djece". U udžbeniku se također navodi kako su homoseksualci glavni krivci za širenje spolnih bolesti, prvenstveno AIDS-a, a osim homofobnih tvrdnji knjiga obiluje i drugim "činjenicama" koje se ne mogu opisati nikako drugačije nego kao notorna glupost.

Srednjoškolci bi tako trebali učiti o "štetnosti" kontracepcije s obzirom da, kako se navodi u udžbeniku, "niti jedna kontracepcijska metoda nije potpuno sigurna, a sve metode blokiraju normalnu funkciju spolnih organa i slabe spolni nagon". Djevojke koje se ipak odluče na uzimanje kontracepcijskih pilula, uči nas udžbenik, morale bi se s njih "skinuti" svakih nekoliko mjeseci i čuvati se da u tom razdoblju ne zatrudne jer "žene koje zatrudne nakon uzimanja kontracepcijskih pilula češće rađaju dvojke ili čak više djece jer nakon prekida uzimanja pilula istodobno sazrijeva više jajašaca".

Navedene rečenice bile su ESCR-u i više nego dovoljan razlog da knjigu opiše kao ponižavajuću i diskriminatornu, te je hrvatski obrazovni sustav optužen da napada ljudsko dostojanstvo. "Hrvatska vlada nije ispunila svoju obavezu da osigura učinkovito obrazovanje koje ne potiče socijalnu isključenost i ne vrijeđa ljudsko dostojanstvo", poručio je ESCR u obrazloženju ukora koji je Hrvatskoj izrečen jer je Ministarstvo znanosti i obrazovanja, koje je tada vodio Dragan Primorac, odobrilo sporni udžbenik. Udžbenik je iz upotrebe povučen prošle godine, ali tek nakon što je Centar za edukaciju, savjetovanje i istraživanje reagirao na njegov sadržaj i alarmirao ECSR.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara