Europa strahuje od katastrofe: Zemlje EU provode "stres testove" nad svojim nuklearkama

Foto: AFP

ČAK NI u slučaju najgoreg scenarija, nuklearni oblak iz Japana ne može stići do europskog kontinenta, slažu se stručnjaci. Međutim, posljedice tragedije u Japanu, gdje se vlasti i dalje bore za spas nuklearke Fukushima, već sada se počinju osjećati i u Europi.

Na sastanku koji je održan u Bruxellesu, stručnjaci za energetiku dogovorili su se da će sve nuklearne elektrane u Europi morati biti izložene takozvanim "stres testovima" kako bi se provjerilo na koji će način nuklearke reagirati u slučaju potresa ili sličnih kriznih situacija. Njemačka je već ugasila sedam starijih reaktora u svojim nuklearkama, među kojima je jedan reaktor trajno isključen, prenosi AP.

Gunther Ottinger, europski povjerenik za energiju, izuzetno je zabrinut zbog stanja u Japanu kojeg je opisao katastrofalnim, te naglasio kako u ovom trenutku ništa nije izvjesno i kako moramo biti spremni za najgore. Testovi kojima će biti podvrgnute europske nuklearke trebale bi osigurati da se slične tragedije ne ponove u budućnosti. Ottinger je također pozvao zemlje koje nisu članice EU, poput Rusije i Švicarske, da se pridruže ovoj inicijativi.

"Tragedija koja se dogodila u Japanu pokazala je da dizajn nuklearnih elektrana nije dovoljno efikasan u suočavanju s prirodnim silama", izjavila je ranije Angela Merkel. Njemačka kancelarka već se dogodila s Nicolasom Sarkozyjem da će na idućem summitu G20 povesti raspravu o pitanju nuklearne sigurnosti.

Francuska je već započela i nezavisna testiranja sigurnosti svojih nuklearki. Od svih europskih zemalja, upravo Francuzi najviše ovise o nuklearnoj energiji od koje dolazi većina njihove struje. Stoga je razumljivo da se Francuzi ne planiraju olako odreći svojih nuklearki. "Absurdne su tvrdnje da će katastrofa u Japanu osuditi nuklearnu energiju na propast", kaže francuski premijer Francois Fillon, koji je javnost izvijestio da su započele sigurnosne provjere u 58 francuskih nuklearki.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara