Europa zabrinuta zbog rasta slovačke krune u odnosu na euro

NEVJEROJATNO jačanje slovačke krune u odnosu na euro pokrenuo je niz debata u toj zemlji, koja bi u skoro trebala prihvatiti euro valutu. Naime, slovačka kruna trenutno ima reputaciju  najbrže rastuće valute na svijetu od 2005. godine do danas, a samo u posljednjih dvadeset dana kruna je u odnosu na euro porasla za 4,6 posto.

Tek za usporedbu recimo kako se prije tri godine jedan euro mogao dobiti za 42 krune, a danas je došao na 31 krunu, što bi bio rast od 26 posto u odnosu na euro! Tenzije u toj zemlji podiže i činjenica kako će uskoro morati objaviti konačni tečaj krune u odnosu na euro, s kojim će Slovačka ući u eurozonu, a mnogi danas dvoje koji bi to iznos mogao biti.

Prije manje od godinu dana tko god je spomenuo kako će Slovačka ući u eurozonu s tečajem od 31 krune, bio je ismijan, dok danas mnogi ozbiljni ekonomisti zagovaraju kako bi trebalo ići ispod tog iznosa. Za pravo im daje središnji paritet, a Europska komisija zabrinuto očekuje daljnje jačanje krune.

Nedavno je objavljena i anketa među poznatim slovačkim ekonomistima koji kažu kako bi optimalan tečaj bio 30,7 kruna za euro, no političari ističu kako bi za psihološko stanje nacije optimalan tečaj trebao ići ispod 30 kruna.

Treba naglasiti kada se jednom utvrdi konačni tečaj krune u odnosu na euro za prelazak u eurozonu, pomicanja više nema, pa su jasnija "trvenja" među Slovacima. Naime, osim zdrave ekonomske logike riječ je o rivalstvu sa Češkom

Euro susjedne joj zemlje "ide" za 25 čeških kruna, a mnogi bi htjeli upravo taj iznos i za slovačku monetu. Ako ništa drugo, onda dokazati Česima kako su ih dostigli od osamostaljenja te dvije države, kada je češka kruna bila daleko iznad one slovačke. 

I.Ć.
Foto: Arhiva

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara