"Europljani" teško porazili radikale u drugom krugu izbora u Vojvodini

DRUGI krug pokrajinskih izbora u Vojvodini donio je trijumf Tadićevoj listi "Za evropsku Srbiju" i težak poraz Srpskoj radikalnoj stranci.

Bojan Pajtić, vojvođanski premijer i potpredsjednik Demokratske stranke, izjavio je da je ZES u drugom krugu osvojio 41, a radikali samo 5 mandata. Nezavisni kandidati su osvojili 5 mandata, Mađarska koalicija 4, Koštunični "narodnjaci" 2, dok su po 1 mandat osvojili Liga socijaldemokrata Vojvodine, Liberalno-demokratska partija i Socijalistička partija Srbije.

U Vojvodini je prvi krug izbora održan 11. svibnja, na isti dan kao i parlamentarni izbori. Vojvodina, međutim, svoju Skupštinu bira mješovitim izbornim sustavom - 60 zastupnika je tada izabrano po razmjernom sustavu, dok se za 60 mjesta primjenjuje dvokružni većinski izborni sustav. Danas su se birali zastupnici u većinskim izbornim jedinicama gdje prije 14 dana nijedan kandidat nije bio osvojio apsolutnu većinu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prema današnjim podacima, od 120 mandata u vojvođanskoj Skupštini će ZES imati njih 64, odnosno apsolutnu većinu. Radikali mogu računati na 25 mjesta, Mađarska koalicija 9, koalicija "Zajedno za Vojvodinu" će imati 6, Koštuničini "narodnjaci" 6 mjesta, koalicija na čelu sa SPS-om će imati 5, a nezavisni kandidati 5 mjesta.

Potpredsjednik SRS Milorad Mirčić je večeras priznao poraz i čestitao pobjednicima, a Igor Mirović, predsjednik Gradskog odbora SRS u Novom Sadu je rekao da pobjeda Tadićeve koalicije u Vojvodini "nije dobra za Vojvodinu" i da će "njena politika biti kažnjena na sljedećim izborima".

R.R.
Foto: AFP

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara