Europol: Broj islamističkih napada u Europi se više nego udvostručio

Europol: Broj islamističkih napada u Europi se više nego udvostručio
Foto: EPA

EUROPLJANI koji su se otišli boriti za Islamsku državu nisu se nakon gubitka uporišta u Siriji i Iraku vratili u velikom broju, no nadahnjuju sve veći broj napada u Europi, rekla je europska policijska agencija u srijedu.

Praćenje ekstremista s ratnim iskustvom glavna je briga zapadnih protuobavještajnih službi, no nije se dogodio njihov veliki povratak, rekao je novinarima u Haagu Manuel Navarette, čelnik Europolovog protuterorističkog centra.

"Glavnu prijetnju predstavljaju strani teroristički borci iako je po brojkama njihov povratak prilično mali", rekao je u pogledu ekstremista koji su otputovali u Siriju i Irak kako bi se borili uz tamošnje militante.

Posljednjih godina dogodio se nagli porast napada "usamljenih vukova" nadahnutih Islamskom državom u kojima se od oružja koristilo tek automobil ili nož. Mnogi su bili manje smrtonosni od napada bivših boraca, ali ih je policiji teže spriječiti, rekao je Navarette.

Broj napada u Europi se više nego udvostručio

Prošle je godine u Europi bilo 205 napada u kojima su poginule 62 osobe, pokazalo je godišnje Europolovo izvješće.

"Iako imamo više napada, oni su manje sofisticirani", rekao je Navarrete.

Od više od 5000 Europljana koji su se pridružili islamistima u Siriji i Iraku, većinom iz Britanije, Francuske, Njemačke i Belgije, vratilo ih se oko 1500, a 1000 je poginulo, prema podacima EU-ovog tijela nadležnog za podjelu informacija. O sudbini ostalih obavještajni podaci su oskudni.

Nakon gubitka Mosula u Iraku i Raqqe u Siriji Islamska država je pozvala svoje sljedbenike da napadaju u svojim domovinama umjesto da dolaze u samoproglašeni kalifat. 

"Sada se poruka Islamske države promijenila, postala je još negativnija i traži odmazdu", rekao je Navarrete.

Iako samostalni napadači koriste taktike koje rezultiraju manjim brojem žrtava, predstavljaju prijetnju koju je teško spriječiti.

"Morate biti vrlo, vrlo blizu osobi kako biste pokrenuli akciju na razini policije i spriječili to. A najbliže što sada možete biti toj osobi nije pojaviti se na ulaznim vratima nego ići na Facebook i Twitter", rekao je Navarrete.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara