Europska investicijska banka dala BiH zajam za izgradnju koridora Vc

Europska investicijska banka dala BiH zajam za izgradnju koridora Vc
Foto: FAH

BOSNA i Hercegovina i Europska investicijska banka (EIB) potpisale su danas u Sarajevu sporazum o zajmu 140 milijuna eura za izgradnju dviju dionica autoceste na koridoru Vc.

Zajmom će se financirati izgradnja 6,9 kilometara autoceste prema prijevoju Ivan, koji dijeli Hercegovinu od Bosne, te dionica kod Zenice duga 5,5 kilometara, rekao je na konferenciji za novinare ministar financija i riznice BiH Vjekoslav Bevanda.

Izgradnja dionice Tarčin-Ivan očekuje se do 2022. godine, a Poprikuše-Nemila 2023. godine 

Bevanda ističe kako su u pitanju zahtjevni projekti jer uključuju izgradnju tunela Ivan i dva vijadukta na dionici koja od Sarajeva vodi prema Mostaru te dijelu prometnice s tunelom dugim 3,6 kilometara kod Zenice. 

Izgradnja dionice Tarčin-Ivan očekuje se do 2022. godine, a Poprikuše-Nemila 2023. godine.

Rok otplate zajma je 25 godina, uz poček od šest godina. 

Autocesta vrlo značajna jer jamči bolje veze sa susjedima i s EU-om

Direktor EIB-a za Sloveniju, Hrvatsku i zapadni Balkan Mateo Rivellini rekao je da banka financira izgradnju 82 km autoceste na koridoru Vc, jednog od najvažnijih infrastrukturnih projekata u BiH. 

Voditelj izaslanstva Europske unije u BiH Johann Sattler istaknuo je kako je autocesta vrlo značajna jer jamči bolje veze sa susjedima i s EU-om, što bi trebalo dovesti i do otvaranja novih radnih mjesta. 

Ocijenio je da je potpisivanje sporazuma o zajmu podsjetnik kako život ide dalje unatoč još jednoj političkoj krizi zbog odluke srpskih dužnosnika da blokiraju rad državnih institucija.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara