Europska komisija: Hrvatska i dalje mora surađivati s Haagom ako želi zatvoriti Poglavlje 23

Europska komisija: Hrvatska i dalje mora surađivati s Haagom ako želi zatvoriti Poglavlje 23

Foto: Ivo Ravlić / Cropix

EUROPSKA komisija očekuje da će Hrvatska i dalje u potpunosti surađivati s Haškim sudom. To je ključno za zatvaranje Poglavlja 23 o pravosuđu i ljudskim pravima, poručeno je u priopćenju za javnost kojeg je EK odaslala novinskim redakcijama nakon haških presuda Anti Gotovini i Mladenu Markaču.

"Europska komisija današnju je presudu primila na znanje, jednako kao i činjenicu da se na tu presudu moguće žaliti. Rad Haškog suda jako je bitan, a EK suosjeća sa svim žrtvama rata i njihovim obiteljima", izjavila je Natasha Butler, glasnogovornica europskog povjerenika za proširenje Stefana Fuelea.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Butler naglašava kako je potrebno vrijeme da bi rane zacijelile te dodaje kako Europa vjeruje i nada se da će Hrvatska unatoč današnjoj presudu nastaviti gledati u budućnost te i dalje raditi na tome da postane 28. članica Europske unije.

Swoboda: Presuda neće utjecati na pregovore s EU

No, da u Europi ipak shvaćaju koliko je većini Hrvata ova presuda teško pala pokazuje izjava Hannesa Swobode, izvjestitelja Europskog parlamenta za Hrvatsku, koji je požurio istaknuti kako presuda protiv Gotovine i Markača nije presuda protiv Domovinskog rata.

"Ni na koji način Haag nije osudio hrvatske napore da se obrani od agresije Slobodana Miloševića. Radi se samo o ratnim zločinima koji su počinjeni u tom razdoblju, a sud očito smatra da su dvojica hrvatskih generala odgovorni za te zločine", kazao je Swoboda za austrijski OTS i dodao kako presuda ni na koji način neće utjecati na hrvatske pregovore s EU.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara