Europska komisija nudi 42 milijuna eura za obnovu Libanona

EUROPSKA se komisija obvezala osigurati 42 milijuna eura početne pomoći za obnovu ratom razrušenog Libanona, a tu će ponudu iznijeti na konferenciji koja će se u četvrtak održati u Stockholmu, izjavila je u srijedu europska povjerenica za vanjske odnose Benita Ferrero Waldner.

Libanon se nada da će na konferenciji u Stockholmu uspjeti prikupiti 500 milijuna dolara pomoći za uklanjanje neeksplodiranih kazetnih bombi, obnavljanje porušenih kuća i puteva, što su posljedice 34-dnevnog rata Izraela s Hezbollahom.

"Sto posto smo predani tome da pomognemo Libanonu u njegovoj fizičkoj rehabilitaciji, ali će uspješan dugoročan oporavak iziskivati i političke i ekonomske reforme", kazala je Benita Ferrero Waldner.

Taj će se iznos pridodati 50 milijuna eura koje su čelnici EU-a već odobrili za humanitarnu pomoć Libanonu.

U priopćenju Komisija ističe da su ta sredstva "prvi doprinos" naporima za obnovu zemlje.

Oko 18 milijuna eura namijenjeno je za pomoć libanonskim poduzetnicima da "stanu na noge" nakon rata. Dio sredstava namijenjen je i za poboljšanje libanonskih sigurnosnih snaga.

Istovremeno su organizatori konferencije u Stockholmu objavili da na konferenciji u četvrtak očekuju da će predstavnici 60 zemalja i međunarodnih organizacija koliko će ih se okupiti u Stockholmu, pokazati velikodušnost.

"Nadamo se da će se međunarodna zajednica iskazati", kazao je glasnogovornik švedskog ministarstva vanjskih poslova John Zanchi.

Libanonska će vlada zajedno s UN-ovim programom za razvoj sudionicima konferencije iznijeti opsežnu listu onoga što je potrebno najprije obnoviti - poput otvaranja novih radnih mjesta, pronalaženja smještaja za prognane obitelji, ponovne izgradnje infrastrukturalnih objekata i poboljšanje socijalne službe.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara