Europska komisija od Italije traži pojašnjenje proračunskog plana

Europska komisija od Italije traži pojašnjenje proračunskog plana
Foto: EPA

EUROPSKA KOMISIJA zatražila je od Italije da u roku od 24 sata objasni svoje proračunske planove za iduću godinu, upozoravajući na moguće kršenje propisa koji reguliraju planiranje proračuna članica eurozone.

Italija je prošlog tjedna Bruxellesu poslala nacrt proračuna za 2020., koji prema ocjeni europskih vlasti ne predviđa dovoljno ambiciozne mjere smanjenja javnog duga.

Talijanski dug spada među najveće u eurozoni, dosegnuvši prošle godine gotovo 135 posto BDP-a. Veći je bio samo onaj Grčke, od 181 posto BDP-a.

"Plan Italije nije u skladu sa zacrtanim smanjenjem duga za 2020.“, upozorili su u pismu talijanskom ministru gospodarstva Robertu Gualtieriju povjerenici EU-a Valdis Dombrovskis i Pierre Moscovici.

Planiraju povećanje javnog duga

Italija u ovoj godini planira povećati javni dug na 135,7 posto BDP-a i potom ga blago smanjiti u 2020., na 135,2 posto. To je dvostruko više od plafona u eurozoni i Europskoj uniji koji iznosi 60 posto.

Dombrovskis i Moscovici upozoravaju Rim na "rizik značajnog odstupanja" od europskih preporuka za 2019. i 2020. zbog povećanja državne potrošnje i pogoršanja strukturne bilance.

Potvrđuju ujedno da je Rim od Europske komisije zatražio fleksibilnost prema najavljenom otklonu od zacrtanih proračunskih ciljeva, dodajući da namjeravaju temeljito analizirati taj zahtjev.

Izvori iz talijanskog ministarstva gospodarstva rekli su da će ministar Gualtieri najkasnije u srijedu dostaviti Bruxellesu traženo objašnjenje. Pismo iz EU-a "bilo je očekivano i sastavni je dio uobičajenog dijaloga", dodali su.

Povjerenici su slična upozorenja poslali i Belgiji, Francuskoj, Portugalu, Španjolskoj, također tražeći od njihovih ministara gospodarstva objašnjenja proračunskih planova.

Zadaća je Europske komisije, izvršnog tijela EU-a, da nadzire proračunske planove članica eurozone i da od njih po potrebi traži korekcije pa i zaprijeti sankcijama ukoliko one te zahtjeve zanemare, podsjeća dpa.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara