Europska komisija: Ukinite vize za Kosovare

Europska komisija: Ukinite vize za Kosovare
Foto: EPA

EUROPSKA komisija potvrdila je da je Kosovo ispunilo preostale uvjete za viznu liberalizaciju i preporučila zemljama članicama i Europskom parlamentu da ukinu vize za građane te zemlje, čiju neovisnost ne priznaje pet zemalja članica.

"Kosovo je u zadnje dvije godine ostvarilo velik napredak u ispunjavanju dva preostala zahtjeva za liberalizaciju viznog režima. Možemo potvrditi da su sada ispunjena oba preostala mjerila te da se ostala mjerila i dalje ispunjavaju. Vjerujem i da će Kosovo nastaviti rješavati migracijske i sigurnosne izazove, što uključuje borbu protiv korupcije. Pozivam Europski parlament i Vijeće da brzo usvoje naš prijedlog o ukidanju viza za građane Kosova. To će biti važan trenutak za Kosovo, čitavu regiju zapadnog Balkana, kao i cijelu Europu", izjavio je povjerenik za migracije i unutarnje poslove Dimitris Avramopoulos.

Dva preostala zahtjeva, za koje je Komisija sada ocijenila da su ispunjena, bila su ratificiranje sporazuma o razgraničenju s Crnom Gorom te dobri rezultati u borbi protiv organiziranog kriminala i korupcije.

Kosovari jedini na zapadu Balkana koji ne mogu u EU bez vize

Ako zemlje članice i Europski parlament prihvate prijedlog Komisije, građani Kosova s biometrijskom putovnicom moći će putovati i boraviti na teritoriju EU-a do 90 dana bez viza.

Za prihvaćanje odluke o viznoj liberalizaciji nije potreban konsenzus svih zemalja članica, nego je dovoljna kvalificirana većina, što znači da za odluku mora glasati 55 posto država koje predstavljaju najmanje 65 posto stanovništva EU-a.

Kosovo je jedina država zapadnog Balkana čiji državljani ne mogu putovati u EU bez vize. Za Srbiju, Crnu Goru i Makedoniju vize su ukinute još 2009., a kasnije i za BiH i Albaniju.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara