Europska unija nudi odgodu Brexita od godinu dana

Europska unija nudi odgodu Brexita od godinu dana
Foto: EPA

PREDSJEDNIK Europskog vijeća Donald Tusk pozvat će na dvanaestomjesečnu "fleksibilnu" odgodu roka za Brexit, javljaju njemački i britanski mediji, pozivajući se na izvore iz Europske unije.

Velika Britanija bi pritom imala opciju napustiti EU i ranije ako ugovor o povlačenju u međuvremenu bude ratificiran u britanskom parlamentu, rekli su visoki izvori za The Guardian. 

Do ovog razvoja događaja dolazi nakon što je britanska vlada potvrdila da premijerka Theresa May planira napisati Tusku pismo u kojem će formalno zatražiti odgodu Brexita.

Podsjetimo, originalno dogovoren datum Brexita bio je 29. ožujka, a nakon toga je bio odgođen za 22. svibnja - ali samo u slučaju da britanski parlament uspije izglasati sporazum o razvodu između Londona i Brexita, što se nije dogodilo. U tom slučaju, predviđeni rok izlaska ove zemlje iz EU-a je 12. travnja.

Međutim, predsjednik Europske komisije Jean-Claude Juncker odbacio je ovaj prijedlog pred Europskim parlamentom, javlja Guardian. Ponovio je stajalište Unije da Britanija može dobiti odgodu do 22. svibnja ako May uspije u nekoliko idućih dana uvjeriti svoje zastupnike da odobre sporazum.

Tusk: Flekstenzija je jedini razuman izlaz

Tusk je ovaj plan navodno opisao kao "jedini razuman izlaz", a na summitu sljedeće srijede trebao bi objasniti detalje vezane za ovu fleksibilnu odgodu, takozvanu "flekstenziju". Ako je prihvate, europski lideri neće morati razmatrati dodatne odgode Brexita svakih nekoliko tjedana, dok čekaju da se britanski parlament konačno usuglasi s vladom.

27 zemalja EU-a morat će jednoglasno pristati na ovaj plan. Tusk navodno želi dati što je moguće više fleksibilnosti britanskoj vladi, koja nikako ne uspijeva postići dogovor o Brexitu, kako bi izbjegao optužbe da EU želi na prevaru zadržati Veliku Britaniju. 

Ova odgoda bi značila da je krajnji rok za Brexit 10. travnja 2020., no očekuje se da bi Britanija napustila Uniju daleko ranije. Tusk je svojim dužnosnicima rekao da bi to, čak i ako ne bi bilo moguće, dalo Londonu vremena da ponovno razmisli o svojoj strategiji vezanoj za Brexit. 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
;
Učitavanje komentara