Europska unija osudila izgradnju mosta koji povezuje Rusiju i Krim

Europska unija osudila izgradnju mosta koji povezuje Rusiju i Krim
Screenshot: YouTube
 
MOST koji povezuje Krim i Rusiju, što ga je danas vozeći kamion otvorio ruski predsjednik Vladimir Putin četiri godine nakon ruskog pripojenja ukrajinskog poluotoka, predstavlja "novo kršenje suvereniteta Ukrajine", objavila je Europska unija. 
 
 
Rusija je most izgradila "bez suglasnosti Ukrajine", rekla je glasnogovornica Unije. "To predstavlja novo rusko kršenje suvereniteta i teritorijalne cjelovitosti Ukrajine", dodala je. 
 
Putin je vozeći kamion otvorio 19 kilometara dug most koji Rusiju povezuje s Krimom, ukrajinskim poluotokom koji je Moskva pripojila 2014.
 
Most bi trebao smanjiti izoliranost Krima
 
Most bi trebao smanjiti izoliranost Krima koji je Rusija u ožujku 2014. pripojila svom teritoriju, potez koji međunarodna zajednica nikada nije priznala.
 
"Svrha izgradnje mosta je nastavak prisilne integracije poluotoka Rusiji i njegovo izoliranje od Ukrajine čiji je oduvijek dio", izjavila je glasnogovornica EU-a.
 
Ona je naglasila da most ograničava prolazak brodova Kerčkim prolazom do ukrajinskih luka Azovskog mora. "EU i dalje osuđuje nezakonito pripojenje Krima Rusiji i neće priznati to kršenje međunarodnog prava", naglasila je.
 
Francuska osudila izgradnju mosta
 
Francuska je također osudila izgradnju mosta jer se njime "Ukrajini onemogućuje puni pristup i korištenje njezinih teritorijalnih voda koje su međunarodno priznate", istaknula je glasnogovornica francuskog Ministarstva vanjskih poslova Agnes von der Muehll.
 
Francuska "ostaje čvrsto odana uspostavi suvereniteta i teritorijalne cjelovitosti Ukrajine", dodala je glasnogovornica francuske diplomacije.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara