Europske burze pod pritiskom

Europske burze pod pritiskom
Foto: FAH

NA europskim burzama danas prijepodne oprezno se trguje, a pod većim pritiskom prodaja našle su se dionice financijskih institucija nakon što je Fed odaslao poruku o zadržavanju kamatnih stopa na postojećoj razini do kraja godine.

Paneuropski Stoxx 600 indeks oko 9:30 ujutro bio je u minusu 0,3 posto, ponajviše pod pritiskom pada cijena dionica banaka na burzama u Parizu, Madridu i Frankfurtu.

Njemački DAX istodobno je bio u minusu 0,3 posto, na 11.571 bodu, a najviše su pritom pale cijene dionica banaka - u prosjeku za jedan posto. Pariški CAC, pak, stagnirao je na 5382 boda. 

Cijene banaka obično su pod pritiskom kada se očekuje da će kamatne stope u budućnosti stagnirati ili padati. A nakon dvodnevne sjednice čelnici Feda jučer su poručili da će ključne kamatne stope vjerojatno ostati na sadašnjim razinama od 2,25 do 2,50 posto barem još ove godine.

Fed je smanjio i procjene rasta američkog gospodarstva, zaposlenosti i inflacije u ovoj godini, što je zabrinulo investitore. Sada očekuje da će ovogodišnja stopa rasta američkog gospodarstva iznositi 2,1 posto, gotovo jedan postotni bod niže nego u 2018. Fed je snizio i procjenu ovogodišnje inflacije s ranijih 1,9 na 1,8 posto, a blago je podignuo i procjenu ovogodišnje stope nezaposlenosti, na 3,7 posto. 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara