Europske burze prate rast Wall Streeta, ulagači zabrinuti zbog nezaposlenosti u SAD-u

Europske burze prate rast Wall Streeta, ulagači zabrinuti zbog nezaposlenosti u SAD-u
Foto: EPA

NA EUROPSKIM su burzama u utorak ujutro cijene dionica nadoknadile jučerašnje gubitke jer je ulagače, koji se nadaju novim poticajnim mjerama u američkom gospodarstvu, ohrabrio rast burzovnih indeksa na Wall Streetu.

STOXX 600 indeks vodećih europskih dionica bio je u 9.30 u plusu 0,5 posto, nakon što je jučer oslabio 0,3 posto.

Pritom je londonski FTSE indeks ojačao 0,55 posto, na 6.139 bodova, dok je frankfurtski DAX porastao 0,45 posto, na 12.895 bodova. Pariški CAC oslabio je, pak, 0,10 posto, na 4.932 boda.

Burzovni indeksi prate jučerašnji rast dionica na Wall Streetu

Burzovni indeksi prate jučerašnji rast cijena dionica na Wall Streetu, a u fokusu ulagača su rasprave u američkom Kongresu o novom paketu pomoći gospodarstvu vrijednom 1.000 milijardi dolara, s obzirom na to da neke od sadašnjih izvanrednih mjera za pomoć nezaposlenima ističu krajem mjeseca.

Ulagači se nadaju da će demokrati i republikanci ovoga tjedna usuglasiti nove poticajne mjere.

No, mnogi se plaše da će te mjere biti nedovoljne, s obzirom na to da se predlaže smanjenje pomoći nezaposlenima sa 600 na 200 dolara, što bi moglo predstavljati veliki udarac na prihode kućanstava i njihovu potrošačku snagu.

Zabrinutost ulagača zbog nezaposlenosti u SAD-u

Ulagači su zabrinuti tim više što će 30 milijuna nezaposlenih Amerikanaca teško uskoro naći posao zbog stalnog rasta broja novozaraženih od koronavirusa u SAD-u, zbog čega neke savezne države usporavaju proces ponovnog pokretanja gospodarskih aktivnosti.

Stoga bi oporavak najvećeg svjetskog gospodarstva mogao biti sporiji nego što su se ulagači nadali.

„Postoji zabrinutost da će gospodarski oporavak biti spor zbog nemogućnosti da se zaustavi širenje zaraze i zbog malog poticajnog paketa koji možda neće biti dovoljan da se zaustavi ova strašna kriza”, kaže Kristina Hooper, direktorica u tvrtki Invesco.

I na većini azijskih burzi cijene su dionica jutros porasle, pa je MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, oko 9,30 sati bio u plusu 0,8 posto.

Na Tokijskoj je burzi, pak, Nikkei indeks oslabio 0,25 posto, na 22.657 bodova.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara