Europske zemlje vjeruju da će obuzdati drugi val i da neće morati u karantenu

Europske zemlje vjeruju da će obuzdati drugi val i da neće morati u karantenu
Foto: EPA

SA SVE većim brojem europskih zemalja koje polako ublažavaju mjere izolacije zbog pandemije covida-19 sve je veći i broj zemalja koje su uvjerene da su zbog poduzetih mjera dobro pripremljene za mogući drugi val te da neće morati u karantenu.

Većina europskih zemalja nije uspjela obuzdati širenje novog koronavirusa koji je izbio u veljači i ožujku, no Belgija i Poljska su sada uvjerene da su puno bolje upućene i oboružane u zaustavljanju mogućeg drugog vala mjerama koje uključuju masovno testiranje i aplikacije za praćenje.

Povratak u novu normalu

Pandemija virusa Sars-CoV-2 nanijela je veliku štetu ekonomijama na europskom kontinentu, a belgijski i poljski čelnici poručuju da "karantene više ne dolaze u obzir" te da imaju infrastrukturu, posebice laboratorije, i sve ostalo što je potrebno kako bi "mogli kontrolirati to čudovište".

Nakon skoro dva mjeseca strogih mjera karantene u zemlje diljem Europe učenici se vraćaju u škole te se ponovo otvaraju kafići, restorani, hoteli.

Grčka je u ponedjeljak u sklopu postupnog ublažavanja mjera izolacije zbog epidemije koronavirusa dozvolila otvaranje kafića i restorana, a s ukidanjem mjera je nastavila i Češka otvorivši kafiće i škole.

Grčka pokušava uoči ljetne sezone privući što više stranih gostiju i ponovo pokrenuti turizam, svoju najvažniju privrednu granu.

"Grčka je otvorena i sigurna"

Zemlja koja je tek bila izašla iz desetogodišnje financijske krize oslanja se na turizam kako bi se oporavila od karantene zbog koje je ekonomija gotovo zamrla.

Sa stolovima koji su propisno udaljeni, konobari i konobarice s maskama danas su počeli usluživati Grke koji nakon dva mjeseca izolacije mogu ponovo uživati u hrani i kavama.

"Ovo nam je nedostajalo, to je za nas psihoterapija", kazala je Katerina Stravaridi u kafiću u Ateni.

Od ponedjeljka je krenuo i trajektni promet za grčke otoke jer se zemlja priprema i za ponovno otvaranje hotela 1. srpnja.

"Grčka je otvorena i sigurna", kazao je gradonačelnik Atene Kostas Bakojanis.

U Češkoj se ljudima vratio osmijeh na lice te su se bez maski uputili u kafiće i škole nakon što su ukinute neke od posljednjih mjera ograničenja kretanja.

Češka se postepeno pokreće

Maske su obvezne u javnom prijevozu i zatvorenim prostorima. Ponovo su otvoreni hoteli i privatni smještaj te neke uslužne djelatnosti poput salona za tetovažu.

Od 8. srpnja bit će dozvoljena javna okupljanja do 500 ljudi, a dva tjedna kasnije do 1000. Češka od 20. travnja postupno pokreće gospodarske aktivnosti, nakon što se broj novih slučajeva uvelike smanjio i sve je više oporavljenih.

Ta zemlja je do sada zabilježila 9000 oboljelih, dvije trećine su ozdravile, a broj smrtnih ishoda trenutno iznosi 315.

Francuska, jedna od najpogođenijih europskih zemalja covidom-19, također postupno ublažava mjere izolacije, no ne dvoji da će se ponovo zatvoriti ako to bude potrebno.

Jean Castex, francuski dužnosnik zadužen za izlaznu strategiju, upozorio je parlamentarne zastupnike da plan predviđa i spremnost ponovnog uvođenja mjera izolacije ako situacija to bude zahtijevala.

Isto je poručio i rumunjski predsjednik Klaus Iohannis kada je rekao da "neće oklijevati ponovo uvesti karantenu ako se zaraza ponovo počne širiti".

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara