Europski parlament odbacio plan Komisije da odobri pet GMO proizvoda

Europski parlament odbacio plan Komisije da odobri pet GMO proizvoda

Foto: Shutterstock

EUROPSKI parlament na plenarnoj sjednici u četvrtak u Strasbourgu nije prihvatio plan Europske komisije da odobri pet GMO proizvoda, a zastupnici su ponovili svoj poziv Komisiji da izmijeni proceduru odobravanja genetski modificiranih proizvoda, izvijestio je Europski parlament u četvrtak.

Europarlamentarci su izglasali prigovore na stavljanju na tržište sjemena genetski modificiranog kukuruza Syngenta Bt11 i Dupont 1507, produljenje odobrenja za sjeme i proizvode od genetski modificiranog kukuruza MON 810 (Monsanto) koji je već prisutan na tržištu EU-a, te na stavljanje na tržište genetski modificiranog pamuka otpornog na glifosat, jer, smatraju zastupnici, procjena rizika koju je provela Europska agencija za sigurnost hrane (EFSA) nije cjelovita a preporuke za upravljanje rizikom koje je iznijela Komisija nisu odgovarajuće.

Pet neobvezujućih rezolucija predložili su zastupnici iz više klubova, Zelenih , Europske pučke stranke, Progresivnog saveza socijalista i demokrata, Europska ujedinjene ljevice - Nordijske zelena ljevice i kluba zastupnika Europe slobode i demokracije.

Zastupnici su izrazili zabrinutost da bi kukuruz Bt11 i 1507 mogao ugroziti vrste leptira i moljaca koje nisu štetne po usjeve i dovode u pitanje EFSA-in koncept "prihvatljivog lokalnog mortaliteta" tih vrsta. Zastupnici također ocjenjuju da u procjeni EFSA-e sjemena kukruruza MON 810 nedostaje podataka te upozoravaju da bi moguća kontaminacija usjeva invazivnim biljkama koje nose toksine koji služe kao pesticidi mogla predstavljati "veliki rizik za poljoprivrednike i okoliš".

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
;
Učitavanje komentara