Europski parlament podržao ukidanje viza za građane Kosova

Europski parlament podržao ukidanje viza za građane Kosova
Foto: EPA

EUROPSKI parlament je danas podržao ukidanje viza građanima Kosova za ulazak u Europsku uniju i otvaranje pregovora s Vijećem EU-a o tom pitanju.

Prijedlog da se započnu međuinstitucionalni pregovori o ukidanju viza za građane Kosova podržalo je 420 zastupnika, 186 je bilo protiv, a 22 suzdržano, izvijestio je Europski parlament.

Odbor Europskog parlamenta za građanske slobode, pravosuđe i unutarnje poslove (LIBE) je u rujnu 2016. prihvatio ukidanje viza kada Kosovo ispuni postavljene uvjete, posebice ratifikaciju sporazuma o granici s Crnom Gorom.

To je bio jedan od 95 zahtjeva postavljenih u dijalogu o liberalizaciji viznog režima s EU-om koji je započeo 2012. godine. Europska komisija je ovoga ljeta potvrdila da je Kosovo sada ispunilo sve uvjete koji su uključivali i "borbu protiv organiziranog kriminala i korupcije".

"Veliki napredak"

"Kosovo je u zadnje dvije godine ostvarilo velik napredak u ispunjavanju dva preostala zahtjeva za liberalizaciju viznog režima. Možemo potvrditi da su sada ispunjena oba preostala mjerila te da se ostala mjerila i dalje ispunjavaju. Vjerujem i da će Kosovo nastaviti rješavati migracijske i sigurnosne izazove, što uključuje borbu protiv korupcije. Pozivam Europski parlament i Vijeće da brzo usvoje naš prijedlog o ukidanju viza za građane Kosova. To će biti važan trenutak za Kosovo, čitavu regiju zapadnog Balkana, kao i cijelu Europu", izjavio je tom prilikom povjerenik za migracije i unutarnje poslove Dimitris Avramopoulos.

Skupština Kosova je sporazum o granici s Crnom Gorom potvrdila u ožujku ove godine.

Nakon ukidanja viza za građane Makedonije, Crne Gore i Srbije 2009. te Albanije i Bosne i Hercegovine 2010. godine, Kosovo je ostalo jedina balkanska zemlja čijim građanima još uvijek trebaju vize za ulazak u EU.

Pregovori s Vijećem mogu započeti kada ministri članica Unije utvrde svoje stajalište glede ukidanja viza, a ako se pregovarači slože, Kosovari će s biometrijskom putovnicom u Uniju moći ulaziti bez viza na 90 dana tijekom razdoblja od šest mjeseci.

Članice Europske unije i dalje su podijeljene oko pitanja neovisnosti Kosova, a Španjolska, Rumunjska, Grčka, Cipar i Slovačka još ga nisu priznale. 

Za ukidanje viza nije potrebna jednoglasna odluka Vijeća, nego "kvalificirana" većina, odnosno 55 posto država članica koje predstavljaju 65 posto stanovnika Unije.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
;
Učitavanje komentara