Europski parlament želi ograničiti granične kontrole unutar Schengena

Europski parlament želi ograničiti granične kontrole unutar Schengena
Foto: EPA

ZASTUPNICI Europskog parlamenta zatražili su kraće rokove i strože uvjete za granične kontrole unutar šengenskog prostora.

Na plenarnoj sjednici u četvrtak u Bruxellesu, Parlament je potvrdio svoje stajalište o reviziji postojećih pravila prema kojem treba skratiti početno razdoblje za granične kontrole sa sadašnjih šest na dva mjeseca te ograničiti svako produljenje na maksimalno razdoblje od jedne godine, a ne dvije godine kao što je to sada.

Pregovarači zemalja članica i Europskog parlamenta započeli su početkom ove godine pregovore o reviziji Schengenskog zakonika, ali su ga odlučili odgoditi i ostaviti za sljedeći saziv Europskog parlamenta kada je postalo jasno da kompromis nije izgledan.
Sa stajalištem Europskog parlamenta ne slaže se više zemalja članica. Slijedom migracijske krize, koja je vrhunac doživjela 2015. godine, Austrija, Njemačka, Danska, Švedska i Norveška uvele su granične kontrole i još ih i danas imaju. Francuska također ima granične kontrole, ali zbog drugog razloga, trajne terorističke prijetnje.

U usvojenom stajalištu, zastupnici žele da zemlje šengenskog prostora provedu detaljnu procjenu rizika ako se privremene granične kontrole produlje nakon isteka početna dva mjeseca. Nadalje, za svako daljnje produljenje graničnih kontrola nakon isteka šest mjeseci od Komisije bi se zahtijevalo da procijeni je li produljenje u skladu s pravnim zahtjevima te treba li ga odobriti Vijeće ministara EU-a.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara