Europski stručnjaci pokopali bosansku piramidu

ISTRAŽIVAČIMA "bosanskih piramida", koji su bez dozvola počeli iskopavanja vrhova Visočice i Kraljevskog, kao hladan tuš došlo je mišljenje izaslanstva Europske asocijacije arheologa - EAA, koji su potvrdili da u BiH nema nikakvih piramida.

Izaslanstvo Europske asocijacije arheologa, predvođeno predsjednikom prof. dr. Anthonijem Hardingom, s kojim je bio i tajnik EAA ujedno zadužen za jugoistočnu Europu, sastalo se u petak u Sarajevu s predstavnicima javnih službi u BiH koje se bave očuvanjem kulturne baštine i arheologije, kako bi pomogli arheolozima u BiH, javlja portal Pincom.info

Na konferenciji za novinare na kojoj su se europski stručnjaci trebali osvrnuti na iskopavanja na brdu Visočica kod Viskog, umjesto da odgovaraju na pitanja koja se tiču struke, predstavnici EAA bili su prinuđeni prije svega odgovarati na pitanja o piramidi.

Konstatirali su kako su nakon obilaska nekoliko sondi zaključili da se radi o geološkoj tj. prirodnoj tvorevini, što nije zadovoljilo predstavnike Fondacije Piramida Sunca, koji su se također našli na konferenciji za novinare. Oni su na razne načine pokušavali osporiti kredibilitet stručnjaka iz Europske asocijacije arheologa, tako da je konferencija prerasla u verbalne sukobe dviju strana.

Snježana Vasilj s Odsjeka za arheologiju na Fakultetu humanističkih znanosti u Mostaru  govoreći o  iskopavanju na brdu Visočica kazala je da nije izričito utvrđeno da ne postoje nikakve arheološke iskopine, ali da struka tj. arheolozi i povjesničari BiH stoje pri stavu da to nije piramida.

U pomalo mučnoj situaciji, ponešto se govorilo i o  arheološkoj struci u BiH. Zaključeno je kako je potrebno donijeti zakon koji bi zaštitio arheološku i kulturnu baštinu, dok će vlastima biti upućena inicijativa da Bosna i Hercegovina postane potpisnica Malteške konvencije – konvencije koja štiti arheološku baštinu.

Predstavnici i EAA konstatirali su da je na području BiH napravljena velika šteta kada je u pitanju kulturna baština koju treba sanirati.

Egipatski stručnjak: Blokovi su vezani kao na piramidi u Gizi

U Visoko je stigao i Aly Abdulah Barekah, geolog u Javnoj egipatskoj ustanovi za rudna bogatstva, koji je, za razliku od europskih arheologa, rekao kako se na Visočici radi o prirodnom materijalu koji je obrađen ljudskom rukom.

"Vezovi blokova su mi jako interesantni. Sigurno je da nisu nastali prirodnim putem. Riječ je o identičnom načinu vezivanja kao na piramidama u Gizi. Blokovi su vjerovatno izlijevani uz pomoć kalupa. Bijela smjesa koju sam pronašao između blokova dokazuje da se radi o vezivnom materijalu koji se može pronaći i u zidovima egipatskih hramova.Ovi blokovi su polirani kamenom na isti način kao kod egipatskih piramida, da bi iste pod sunčevim zrakama bile uočljive na daleko. Također jako je bitno da su blokovi orjentirani prema stranama svijeta.", prenosi njegovu izjavu visocko-oko

 

Foto:Index

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara