Europski sud naredio Sloveniji da hitno sanira divlja odlagališta otpada

Europski sud naredio Sloveniji da hitno sanira divlja odlagališta otpada
Foto: EPA

ZBOG dvadesetak nesaniranih odlagališta otpada širom zemlje, sud Europske unije donio je presudu kojom je Sloveniju upozorio da mora donijeti hitne mjere da to stanje sredi, a u suprotnom joj prijete sankcije.

U postupku koji je lani pred tim sudom pokrenula Europska komisija, utvrđeno je kako bi saniranje spriječilo zdravstvene i ekološke rizike. Nije riječ o jedinom takvom postupku koji se protiv Slovenije vodio na sudu zbog neriješenih problema sa zbrinjavanjem otpada i obvezama da se divlja odlagališta zatvore i saniraju. Tako je sud EU-a prije tri godine već konstatirao zastoje u saniranju divljih odlagališta  industrijskog otpada  i zemljanih iskopa na području industrijske zone u Celju, zbog čega je Komisija Sloveniji ove godine izrekla opomenu.

Ministar okoliša: Zemlja se utapa u otpacima

Ministarstvo za okoliš i prostor je u svojoj reakciji na odluku europskog suda pojasnilo da državi u ovom trenutku ne prijete sankcije i novčane kazne, ali da je utvrđene nepravilnosti potrebno što prije otkloniti jer će se u suprotnom mjere zbog neispunjavanja preuzetih obveza od  reakcije Komisije zaoštravati, pa bi moglo doći i do novčanih kazni zbog neriješenih ekoloških problema koji se vuku godinama.

Ministar za okoliš i prostor Jure Leben nedavno je prilikom posjeta odlagalištu komunalnog otpada blizu Ljubljane kazao da se "zemlja utapa u otpacima" te da komunalne službe i lokalne vlasti te stvari ne rješavaju.

Upozorio je na potrebu da se stanje vezano na odvoz smeća i recikliranje otpadaka sredi i nađu nove deponije na tzv.  ekološki degradiranim područjima.

Za to su odobrena i sredstva iz europskih fondova, nakon čega su objavljeni i tenderi za odvoz smeća na sigurnije lokacije i njegovu obradu. Računa se da je trenutačno širom zemlje 10-ak tisuća tona miješanog komunalnog otpada koji treba adekvatno zbrinuti i premjestiti na nove legalne deponije.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
;
Učitavanje komentara