Europsko prvenstvo 2008 - Švicarska i Austrija podijelile 500 milijuna eura

FINALE Europskog prvenstva vrijedilo je najmanje 300 milijuna eura tako da se Njemačka i Španjolska nisu borile samo za trofej EP, nego i za financijski dobitak za svoju zemlju veći od 114 milijuna eura.

Posljednje istraživanje MasterCarda, koji je i službeni sponzor Eura 2008, pokazalo je kako će obje zemlje kratkoročno i dugoročno profitirati. Najveći profiti očekuju se od nagradnih igara, sponzorskih ugovora, televizijskih prava na emisije, povećanih prodaja ulaznica i rekvizita te turizma.

Beč, kao domaćin Eura 2008, mogao bi postati bogatiji za 100 milijuna eura i više samo od posljednje finalne utakmice dok bi kratkoročna zarada od prodaje pića, hrane, hotelskog smještaja i ostaloga mogla doseći 65 milijuna. Ukupan prihod tijekom trajanja Europskog prvenstva za Austriju i Švicarski značio bi povećanje državnih računa za 470 milijuna eura.

Euro podijelio 184 milijuna eura, Španjolskoj pripalo 23 milijuna

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prvim mjestom na Europskom nogometnom prvenstvu reprezentacija Španjolske zaradila je 23 milijuna eura dok je nagrada za plasiranje na prvenstvo iznosila 7,5 milijuna eura. Po još jedan milijun donijele su pobjede protiv Rusije, Švedske i Grčke, dva milijuna za ulazak u četvrtfinale, tri milijuna za polufinale i osvajanje naslova 7,5 milijuna.

Njemačka je sa svojim osvojenim drugim mjestom zaradila 19 milijuna eura u što je uključeno 7,5 milijuna za plasman na EP, milijun eura za pobjede nad Austrijom i Poljskom, četvrtfinale je donijelo dodatnih dva milijuna, a polufinale tri milijuna eura. Za izgubljenu utakmicu u finalu, Nijemci su dobili 4,5 milijuna eura.

Račun hrvatske nogometne reprezentacije podebljan je plasmanom u četvrtfinale za 11,5 milijuna eura. Povijesno gledano, ovogodišnji Euro imao je najdeblji fond nagrada ikada,podijeljeno je 184 milijuna eura što je za 55 milijuna više od EP 2004. godine u Portugalu.

V.M.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara