Eurostat: Ubrzao rast BDP-a u eurozoni i EU

Eurostat: Ubrzao rast BDP-a u eurozoni i EU
Foto: EPA

RAST aktivnosti u gospodarstvu eurozone i Europske unije u prvom je tromjesečju izrazitije ubrzao na kvartalnoj razini, ponovo dosegnuvši razinu iz drugog tromjesečja prošle godine, pokazale su u utorak prve procjene Eurostata.

Sezonski prilagođen bruto domaći proizvod (BDP) u 19-članoj eurozoni u prva tri ovogodišnja mjeseca porastao je za 0,4 posto u usporedbi s četvrtim kvartalom 2018., kad je uvećan za 0,2 posto, pokazale su preliminarne procjene Eurostata.

Time je ponovo dosegnuo razinu iz istog razdoblja prošle godine.

Na razini 28-članog EU-a rast BDP-a u prvom je tromjesečju 2019. ubrzao na 0,5 posto, s 0,3 posto u zadnjem tromjesečju prošle godine. To je također ista stopa rasta koja je zabilježena i u drugom prošlogodišnjem tromjesečju.

U usporedbi s istim razdobljem prošle godine, gospodarstvo EU-a u cjelini poraslo je u prvom ovogodišnjem tromjesečju za 1,5 posto, kao i u prethodnom, četvrtom kvartalu.

I u eurozoni je tempo rasta gospodarske aktivnosti na godišnjoj razini bio ravnomjeran i iznosio je 1,2 posto, kao i u prethodnom tromjesečju, pokazale su preliminarne procjene Eurostata.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
;
Učitavanje komentara