Evo kako se radi u HFP-u: Materijali za sjednice kasne, članovi ne znaju o čemu raspravljaju

Foto: Drgan Matić / Cropix

"JA ĆU inzistirati da se čim prije održi sjednica Upravnog odbora HFP-a, a da se ova poništi", kazao je danas sindikalac Ozren Matijašević koji tvrdi da je sjednica mimo pravila poslovnika o radu Upravnog odbora Hrvatskog privatizacijskog fonda.

Matijašević kaže da nije prisustvovao sjednici jer je tek danas oko 10, 11 sati i saznao da se ona održava. "Poziv i materijale za sjednicu Upravnog odbora HFP-a zakazanu za danas, dobio sam u petak, 4. veljače. Kako sam bio na putu, tek danas sam saznao za sjednicu, a zbog ranije preuzetih obaveza nisam joj mogao nazočiti", kazao nam je Matijašević koji je medijima odaslao i jedno priopćenje u kojem navodi kako je u posljednje vrijeme, odnosno zadnjih nekoliko mjeseci, praksa da se sjednice Upravnog odbora HFP-a sazivaju jedan do tri dana prije sjednice.

"Materijali za sjednicu se dostavljaju sve kasnije, a u posljednje vrijeme najčešće isti dan kada se sjednica održava. Obično se radi o opsežnim materijalima, od više stotina stranica koje članovi UO HFP-a ne mogu niti pročitati u vremenu od njihove dostave pa do održavanja sjednice. To utječe na rad UO HFP-a jer se članovi ne mogu kvalitetno pripremiti za raspravu i odlučivanje", tvrdi Matijašević dodajući kako je najnoviji primjer priprema današnje sjednice.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
"Budući sam i na prošloj sjednici UO HFP-a imao određene primjedbe na Zapisnik, a na dnevnom redu današnje sjednice je predviđena rasprava i donošenje odluka za koje mi je potrebna prethodna konzultacija sa sindikatima", objašnjava sindikalac. "A da sam u pravu vidi se po poslovniku o radu Upravnog odbora gdje stoji da se materijali za redovnu sjednicu šalju najkasnije osam dana prije sjednice, a ako predsjednik Upravnog odbora ne može biti na sjednici, mora opunomoćiti člana Upravnog odbora", kaže Matijašević tvrdeći da ministar Petar Čobanković to nije napravio.

Na sjednici nije, nastavlja Matijašević, bila ni većina članova Upravnog odbora, već njihovi zamjenici. "Očito je da je sjednica sazvana i održana mimo i protiv odredbi Statuta HFP-a i Poslovnika o radu Upravnog odbora Hrvatskog privatizacijskog fonda", zaključio je Matijašević.

Pokušali smo dobiti komentar i od glasnogovornice HFP-a Mihaele Felker, no ona se uopće ne javlja na telefon.

Današnju sjednicu Upravnog odbora HFP-a vodio je državni tajnik u Ministarstvu gospodarstva, zamjenik člana tog odbora (ministra gospodarstva Đure Popijača) Ruđer Friganović. On tvrdi da je to po ovlasti predsjednika Upravnog odbora te potpredsjednika Vlade i ministra poljoprivrede Petra Čobankovića.

Bili su i predstavnik Ministarstva turizma i zamjenski član za ministra Damira Bajsa Robert Pende, te zamjenski član za ministra Tomislava Ivića državni tajnik u Ministarstvu obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti Zoran Komar.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara