Evo koje škole danas štrajkaju, u ponedjeljak nema nastave u cijeloj Hrvatskoj

Evo koje škole danas štrajkaju, u ponedjeljak nema nastave u cijeloj Hrvatskoj
Foto: Dusko Jaramaz/PIXSELL

DANAS štrajkaju škole u četiri županije. 

Riječ je Primorsko-goranskoj, Brodsko-posavskoj, Požeško-slavonskoj i Ličko-senjskoj županiji.

U ponedjeljak će štrajkati osnovne i srednje škole u cijeloj Hrvatskoj, odnosno u svim županijama uključujući i Grad Zagreb, poručili su čelnici Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama Hrvatske i Sindikata hrvatskih učitelja.

Kada je riječ o štrajku, kažu da su napravili plan do blagdana Svih svetih, a onda će i do kraja polugodišta. 

Predstavnici dva obrazovna sindikata ispred Muzeja prekinutih veza izjavili su da je socijalni dijalog prekinut, ali da se ipak nadaju da će biti nastavljen. Ističu da ponuda premijera Plenkovića o povećanju osnovica nije isto što i povećanje koeficijenta složenosti posla, prenosi N1 televizija.

"Poruka vladi je da čekamo poziv za socijalni dijalog i da nećemo biti eksponat Muzeja prekinutih veza", izjavio je predsjednik Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama Branko Mihalinec.

Podsjetio je da je danas glasanje u saboru i na izjavu Milana Bandića i njegov klub zastupnika da neće glasati ako vlada ne prihvati zahtjeve sindikata i očekuje da ispuni to obećanje.

"Premijer ne razumije zašto smo mi u štrajku"

"Premijer nikako da razumije zašto smo mi u štrajku i da nije ispunio naše zahtjeve dekretom koji je poslao sa saborske govornice", rekao je.

"Naši zahtjevi nisu usvojeni i to sustavno govorim svaki dan. Vlada nije usvojila zahtjeve dva najveća obrazovna sindikata u Hrvatskoj i jedini logični slijed je nastavak štrajka", istaknula je predsjednica Sindikata učitelja Sanja Šprem.

"Pritisak će sigurno svakodnevno jačati jer je želja za borbom za dostojanstvo svaki dan sve veća i veća. Naši zahtjevi su sasvim jasni, s koeficijentima složenosti posla zaostajemo za drugim javnim službama.

Ponuda premijera je da svima podjednako raste osnovica. Raste osnovica, ali zaostajanje i naša pozicija i dalje nije rješenje jer su zaposlenici u obrazovanju najpotplaćenija karika sustava.

Premijerova i svaka računica da će osnovica svima rasti 6,12 posto i svi će imati jednako povećanje plaće, a to ne znači da se naše zaostajanje ispravilo", rekla je.

Mihalinec je istaknuo da su zahtjevi sindikata javnih službi dvocifreni i ne vidi da je itko prihvatio premijerov dekret. "Prvo nadoknada zaostajanja, a onda tek osnovica za sve koliko sindikati ispregovaraju", rekao je.

 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara