Evo koje škole sutra štrajkaju. Sindikati otkrili što će napraviti pred vladom

Evo koje škole sutra štrajkaju. Sindikati otkrili što će napraviti pred vladom
Foto: Dusko Jaramaz/PIXSELL

ŠTRAJK prosvjetnih djelatnika nastavlja se u srijedu u Varaždinskoj, Istarskoj, Koprivničko-križevačkoj i Krapinsko-zagorskoj županiji ,a na Markovom trgu održat će se sindikalno-prosvjedni kulturno umjetnički program, najavila su u utorak dva školska sindikata.

Na Markovom trgu sutra će u 11 sati, uz konferenciju za novinare, nastupiti i sindikalni "band aid škole za život" i pokazati svoju kreativnost. Okupljanje će započeti u 10 sati na Trgu Republike Hrvatske odakle će se krenuti prema Markovom trgu, rekao je predsjednik Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama Branimir Mihalinec na konferenciji za novinare.

"Poslat ćemo poruku da smo ovdje i da znamo i možemo puno toga", naglasio je.

"Sutra u 11 smo na Trgu svetog Marka. Uz tiskovnu konferenciju imamo sindikalno-prosvjedni kulturno-umjetnički program. Čuli smo da premijer jako voli glazbu, pa ćemo mu pustiti repertoar glazbenih brojeva. Vjerujemo da će mu se svidjeti jer su to jako lijepe melodije. Možda će riječi biti promijenjene", kazao je Mihalinec. "Na kraju će nastupiti sindikalni band aid Škola za život", dodao je.

Predsjednica sindikata učitelja Sanja Šprem rekla je kako je sutra dan kad će učitelji pokazati svu svoju kreativnost.

"Vlada želi kazniti tu kreativnost. Ministar govori da nije bilo prijetnji i zastrašivanja u sustavu, ali njegove riječi ojačale su želju za štrajkom i borbom za društveni i materijalni status. Današnji rezultat štrajka u osnovnim školama je 99,23 posto i to je iznenađenje čak i za nas same. Štrajk svaki dan jača. Zaposlenici nikada nisu bili čvršći i hrabriji u borbi za svoj položaj", rekla je Šprem. 

Rekla je da učitelji svaki dan dokazuju svoju kreativnost, prenosi N1.

Treći tjedan štrajka

Mihalinec je podsjetio da je danas deveti dan štrajka s kojim se ušlo u treći tjedan, a u njemu, kaže, sudjeluje 92,37 posto zaposlenih u srednjim školama. Napomenuo je kako dobivaju snažnu potporu da ustraju u borbi za veće koeficijente zaposlenima u osnovnim i srednjim školama i time riješi problem zaostajanja plaća.

Mihalinec je podsjetio kako ponuda ministra rada i mirovinskog sustava Josipa Aladrovića o povećanju 2 + 2 više ne vrijedi i da se od toga odustalo. Sada se ponudilo povećanje 6,11 posto za sve, a prema njemu bi se zaostajanje u plaćama i dalje nastavilo, upozorio je.

Ministar bi se s nama cjenkao oko visine koeficijenata, ali odazvat ćemo se na svaki sastanak i neka nam dokaže da smo u krivu, jer znamo da kada se krene u razmjenu argumenata on sigurno gubi, ustvrdio je Mihalinec. 

Očekujemo da nas se pozove na razgovor i spremni smo se odazvati, ali više ne moljakamo, dodao je. 

Komentirao i mogućnost zabrane štrajka

Upitan o mogućoj zabrani štrajka Mihalinec je ustvrdio kako za to nema ni jedan argument, a ako do toga ipak dođe najavio je da će se sindikati za ostvarenje prava boriti drugim sredstvima. 

Predsjednica Sindikata hrvatskih učitelja Sanja Šprem istaknula je kako u osnovnom školstvu štrajka 99,23 posto zaposlenika i da su i sindikati pomalo iznenađeni takvim odazivom, no da pokazuje visoku osviještenost zaposlenika.

Iako je ministar Aladrović izjavio da nije bilo pritisaka, njegove riječi ojačale se želju za štrajkom u borbi za bolji materijalni i društveni položaj. Vlada ignorira socijalni dijalog, partnere i štrajk pokazujući da im nositelji obrazovanja nisu bitni, ustvrdila je Šprem.

Želimo pokazati kako se treba boriti za dostojanstvo i svoja prava i to je prava škola za život, dodala je i poručila kako neće dopustiti da se gazi njihovo dostojanstvo i ponos.

Šaleći se na vlastiti račun dodala je kako će sutra na Markovom trgu u prigodnom programu, ako ona zapjeva, premijer možda dati i više od ponuđenih 6,11 posto povećanja samo da zašuti.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara