Evo koliko će svako kućanstvo plaćati odvoz smeća u Zagrebu, to je tek početak

Evo koliko će svako kućanstvo plaćati odvoz smeća u Zagrebu, to je tek početak
Foto:Pixsell/Zoe Sarlija

OD VELJAČE će se svima u Zagrebu, bez obzira na broj članova kućanstva i količinu proizvedenog otpada, naplaćivati isti fiksni dio od 68 kuna za odvoz otpada. U ukupni račun ulazi i varijabilni iznos koji će ovisiti o veličini spremnika, broju pražnjenja i cijeni otpada po litri koju tek trebaju odrediti, ali iz Grada tvrde da se ta cijena ne bi trebala puno razlikovati od sadašnje cijene po litri koja je nešto viša od devet lipa.

Nakon što je država ulaskom u EU preuzela cilj odvajanja do 50 posto otpada na kućnom pragu, lokalne vlasti su se našle u nevolji zbog nedostatnih resursa. Stoga će cijena odvoza otpada skočiti umjesto da padne zato što građani već u svojim domovima otpad razvrstaju. 

Gradski ured za zaštitu okoliša jučer je tako napomenuo da će cijene za građane biti veće zbog većeg troška koji proizlazi iz odvojenog prikupljanja otpada. 

Moraju više puta voziti

"Riječ je o novom pristupu gospodarenja otpadom i ne možemo imati istu cijenu kao prije, dok smo sve bacali u isti koš i dok smo se ponašali kako nam je najlakše", rekla je pročelnica Gradskog ureda za gospodarstvo, energetiku i zaštitu okoliša Mirka Jozić.

"Ranije je naš davatelj javne usluge 'Čistoća' dolazio kod korisnika samo po miješani komunalni otpad. Sada dolazi dva puta mjesečno po papir, dva puta mjesečno po plastiku, četiri puta po biootpad i dva ili tri puta tjedno po miješani komunalni otpad. To je puno veći broj programa za davatelja javne usluge koji treba pokriti", pojasnila je Jozić, dodavši da se ne mogu uspoređivati sadašnja i buduća cijena zato što se novim zakonskim propisima mijenja sama struktura cijene. 

Žetončići koji se zbrinjavaju u komunalnim poduzećima

Zastupnik Skupštine grada Zagreba Tomislav Tomašević (Zagreb je naš!) drugačije tumači razloge poskupljenja. "Razlozi su višestruki, s jedne strane tu je uredba koju je donio HDZ-ov ministar devastacije okoliša, nesposobnost gradske uprave za gospodarenje otpadom i treće Bandićevi žetončići koji se zbrinjavaju u komunalnim poduzećima, a sve plate građani", rekao je Tomašević, kako prenosi RTL.

Gradski zastupnik i predsjednik zagrebačkog HNS-a Tomislav Stojak nazvao je pak prijedlog sramotnim: "Jedan samac ili umirovljenici u malom stanu morat će platiti fiksni dio odvoza otpada u iznosu od 68,57 kuna, plus varijabilni dio, potpuno isto kao jedna četveročlana obitelj u kući od nekoliko stotina kvadrata."

Grad Zagreb je svoj prijedlog u petak dao na javno savjetovanje.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara