Evo koliko je Orešković "slobodan": Ako odbije kandidata za ministra, novog mu opet predlaže HDZ

Evo koliko je Orešković "slobodan": Ako odbije kandidata za ministra, novog mu opet predlaže HDZ

Foto: FAH

MEĐUNARODNI tajnik HDZ-a Miro Kovač večeras je gostovao u Dnevniku Nove TV. Kovač se osvrnuo na razgovore o formiranju Vlade između MOST-a i HDZ-a te na kandidaturu Vesne Pusić za mjesto glavne tajnice UN-a.

"Mandatar Orešković se svaki dan čuje s gospodinom Petrovom i Karamarkom, svaki dan se sastaju, a ako se ne vide dva puta dnevno, onda se dva do tri puta dnevno razgovaraju telefonom. Situacija je pod kontrolom, mandatar je vrlo zaokupljen. Mora predstaviti program hrvatske vlade u Saboru i imati tim u Saboru kada bude predstavljanje.

Na pitanje o tome može li Orešković odbiti ponuđene kandidate, Kovač se stao izmotavati.

"Dobit će dva kandidata i reći što misli, njegova je zadnja. Ako mu se ne svidi nijedan od ponuđenih, dobit će i trećeg. Stranke koje su pobijedile na izborima predlagat će mu kandidate. Ima puno stručnjaka i u HDZ-u i u MOST-u", kazao je.

Prioritet imaju HDZ-ovci, onda nestranački

Kovač nije htio odgovoriti na pitanje o tome hoće li on postati novi hrvatski šef diplomacije.

"Neozbiljno je da kažem jesam li novi ministar vanjskih poslova, to ne želim, prepuštam gospodi Karamarku, Petrovu i Oreškoviću da sastave tim, da bude blagoslovljen i u hrvatskom saboru predstavljen.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Težit ćemo da imamo ljude iz HDZ-a i Koalicije u ministarstvima,ako ih ne bude, onda nestranački, ali prioritet imaju ljudi iz stranaka. Sada govorim o HDZ-u, ali i ostale članice koalicije moći će predlagati imena.

O kandidaturi Vesne Pusić

"Milanović je postupio suprotno uzusima demokracije i praksi, trebalo je čekati novu Vladu ili se savjetovati s Predsjednicom, ipak se radi o eminentnom vanjsko-političkom pitanju, i sa saborskom većinom i s mandatarom. Narušena je vjerodostojnost i kandidatura. Sigurno će kandidatura biti kompromitirana.

Nova hrvatska vlada će izbjegavati narušavati ugled Hrvatske u svijetu. Milanović se posvađao sa svim hrvatskim susjedima. Radit ćemo na vanjsko-političkom planu ozbiljno ubuduće", zaključio je Kovač.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara