KORONAVIRUS

Evo koliko koronavirus može preživjeti na nekim površinama

Evo koliko koronavirus može preživjeti na nekim površinama
Foto: 123.rf

RASTE zabrinutost oko toga koliko dugo novi koronavirus može preživjeti na površinama, čak do te mjere da je Kineska središnja banka u nastojanju da suzbije virus poduzela mjere dubinskog čišćenja i uništavanje gotovine koja više puta dnevno prelazi iz ruke u ruku. 

Ne zna se točno koliko se dugo koronavirus može zadržati na kontaminiranim površinama i predmetima te potencijalno zaraziti ljude, ali neki istraživači pronalaze odgovore proučavajući nepredvidljivo ponašanje ostalih koronavirusa, piše CNN.

Koronavirusi su velika skupina virusa uobičajenih kod životinja. U rijetkim slučajevima, oni postaju ono što znanstvenici nazivaju zoonotskim virusima, što znači da se mogu prenijeti sa životinja na ljude, kaže američki Centra za prevenciju i kontrolu bolesti (CDC).

Dužnosnici ne znaju koja je životinja mogla izazvati trenutačnu epidemiju novog koronavirusa u kineskom gradu Wuhanu, prenosi CNN. No, dosadašnje su studije ukazivale da su se ljudi zarazili koronavirusom MERS ili Bliskoistočnim respiratornim sindromom nakon kontakta s devama, a znanstvenici sumnjaju da se cibetke (životinje slične mački ili manjem psu) može optužiti za širenje SARS-a ili Teškog akutnog respiratornog sindroma.

Ti humani koronavirusi, kao što su SARS i MERS, mogu opstati na neživim površinama, metalu, staklu ili plastici, i do devet dana ako te površine nisu dezinficirane, pokazuje istraživanje objavljeno početkom veljače u časopisu The Journal of Hospital Infection.

Čišćenje i dezinfekcija

Čišćenje običnim kućnim proizvodima može biti učinkovito, citira CNN isto istraživanje, koje također ukazuje da se humani koronavirusi "mogu učinkovito neutralizirati dezinfekcijom površine sa 62 do 71-postotnim etanolom, 0,5-postotnim vodikovim peroksidom ili 0,1-postotnim natrijevim hipokloritom" ili primjenom običnog izbjeljivača na jednu minutu.

Novo istraživanje uključivalo je analizu prethodne 22 objavljene studije o koronavirusima, za koje se istraživači nadaju da će pomoći uvidu u novi koronavirus.

"Prema trenutačno dostupnim podacima, ponajprije bih se oslanjao na podatke o SARS koronavirusu, koji je najbliži rođak novog koronavirusa, s oko 80 posto sličnosti, među testiranim koronavirusima. Kod SARS koronavirusa, raspone postojanosti na površinama bio je od pet minuta do devet dana", rekao je za CNN dr. Charles Chiu, profesor infektivnih bolesti na Sveučilištu Kalifornija u San Franciscu i ravnatelj USCF-Abbott Centra za dijagnostiku i otkrivanje virusa, koji nije bio uključen u novu studiju.

"Međutim, vrlo je teško vrednovati ova otkrića u smislu novog koronavirusa, zbog različitih sojeva, koncentracije i okolišnih uvjeta koji su testirani u različitim studijama i nedostatka podataka o novom koronavirusu. Potrebno je više istraživanja kultura novog koronavirusa kako bi se ustanovilo koliko može preživjeti na površinama", napominje dr. Chiu.

Moguće je da se osoba zarazi dodirivanje površine na kojoj je virus

CDC napominje da se koronavirus vjerojatno najčešće širi respiratornim kapljicama kroz kašljanje i kihanje, te da koronavirusi općenito slabo preživljavaju na površinama, ali i dalje ostaje još mnogo toga za naučiti o bolesti novog koronavirusa, nazvanog Covid-19.

"Možda je moguće da osoba dobije Covid-19 dodirivanjem površine ili predmeta na kojem je virus i potom dodirivanjem vlastitih usta, nosa ili možda očiju, ali to se ne smatra glavnim načinom širenja virusa", piše na web stranici CDC-a.

Iako postoje neke sličnosti između ostalih koronavirusa i novog koronavirusa, također se pojavljuju i neke razlike, nastavlja CNN.

"Također se čini da Covid-19 nije tako smrtonosan kao ostali koronavirusi. Više od 80 posto pacijenata ima blagi oblik bolesti i uspješno se oporavlja. U oko 14 posto slučajeva, virus izaziva teške bolesti, poput upale pluća ili nedostatka daha. Oko pet posto pacijenata ima kritične bolesti kao što su zatajenje pluća, septički šok i otkazivanje organa. U dva posto slučajeva, virus je fatalan, a rizik od smrti raste s dobi. Imamo relativno malo slučajeva kod djece. Potrebna su dodatna istraživanja da bismo shvatili zašto", rekao je Tedros Adhanom Ghebreyesus, direktor Svjetske zdravstvene organizacije (WHO), tijekom razgovora s novinarima u ponedjeljak.

Iako je stopa smrtnosti novog koronavirusa manja nego kod SARS-a i MERS-a, još uvijek se čini da je usporediva s pandemijom Španjolske gripe iz 1918. godine, smatra Neil Ferguson, profesor matematičke biologije na Imperial College u Londonu.

"To je globalno značajan problem", kaže Ferguson, dodajući da još uvijek ne razumijemo sasvim ozbiljnost.

Često pranje ruku, izbjegavanje kontakta s bolesnim ljudima, kućna karantena...

Ferguson vjeruje, nastavlja CNN, da je stopa smrtnosti vjerojatno niža zbog ogromnog broja blažih slučajeva koji još nisu identificirani, te ukazuje da se novi virusi puno brže šire populacijom. Budite informirani, ali ne paničarite", ističe dr. Chiu i nastavlja: 

"Ako imate nedoumica, moje preporuke su često pranje ruku, izbjegavanje kontakta s bolesnim ljudima, prihvaćanje preporuke o kućnoj karanteni prema naputku zdravstvenih ustanova ako ste nedavno putovali u Kinu ili bili u kontaktu sa zaraženom osobom ili nekim za koga se sumnja da je zaražen".

CNN nastavlja citirati dr. Chiua koji ističe da je "i dalje izglednije da ćete se zaraziti gripom nego novim koronavirusom, što znači da biste se trebali cijepiti i protiv gripe".

Prema podacima CDC-a, virus gripe može preživjeti na nekim površinama i do 48 sati, te zaraziti nekoga ako površina nije očišćena i dezinficirana.

Želite li momentalno primiti obavijest o svakom objavljenom članku vezanom za koronavirus instalirajte Index.me aplikaciju i pretplatite se besplatno na tag: koronavirus

Index.me aplikaciju za android besplatno možete preuzeti na ovom linku, dok iPhone aplikaciju možete preuzeti ovdje.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara