A što je smiješno Milanoviću? Poslušajte što je premijer rekao o najlošijem rejtingu od 1997.!

A što je smiješno Milanoviću? Poslušajte što je premijer rekao o najlošijem rejtingu od 1997.!

Foto:Vlada.hr, Goran Mehkek / Cropix

MINISTAR financija u Banskim dvorima komentirao je najlošiji kreditni rejting Hrvatske od 1997. godine! Najavio je rebalans proračuna.

"Nemamo što dodati ovoj ocjenu, ali ona pokazuje gdje su problemi u Hrvatskoj, a to su nedovoljna ulaganja u proizvodnoj djelatnosti, a Vlada na to ima odgovor. Vlada vrlo jasno kaže da su nova ulaganja sektor energetike s privatnim ulaganjima, ne opterećujući državni proračun.  Kad govorimo o tromom i zastarjelom javnom sektoru, i na to imamo odgovor, provesti se mora postupak restrukturiranja željeznica, Hrvatska pošta ne mora biti u javnom sektoru, i još mnogo toga... Kad govorimo o koncesioniranju autocesta, to je sve sa ciljem da pokažemo kako Vlada strukturnim promjenama u javnim poduzećima pokušava promijeniti, ali to su procesi koji se nisu mogli dovršiti u jednoj godini. Sve je ovo razlog da će Vlada očito morati u prvom kvartalu razmotriti proračun za 2013. godinu. Mnogi će u Hrvatskoj morati shvatiti gdje se nalazimo, očito mnogi ne misle da je situacija zaista ovako složena. RH nije bila pripremljena na krizu. Skrivene dubioze od kojih su prethodnici bježali također su razlog ove prognoze", kazao je Linić.

Linić ističe kako nema mogućnosti za povećanje proračunskih prihoda pa će biti rezanja rashoda, no na kojim stavkama nije htio otkriti rekavši da je to stvar Vlade te da će on svoje mišljenje zadržati za sebe. Kao poželjnu mjeru Moody's apostrofira smanjenje poreza, a Linić odgovara da Vlada ove godine za 6 indeksnih poena planira smanjiti doprinose za zdravstveno osiguranje. "Poreze Vlada nije dizala", naglasio je "već ih je preraspodijelila."Rekao je Linić i da Vlada na svaku primjedbu Moody'sa ima odgovor. Na njihovu konstataciju o tromom i prevelikom javnom sektoru Vlada će tako odgovoriti privatizacijom Hrvatske poštanske banke i Croatia osiguranja, restrukturiranjem željeznica i davanjem autocesta u koncesiju.

"Na konstataciju agencija o slabom rastu gospodarstva, odnosno BDP-a, Vlada odgovara predstečajnim nagodbama koje će omogućiti zadržavanje radnih mjesta i osiguranje novih ulaganja", rekao je Linić.

Na pitanje novinara gdje se može smanjiti proračun, Linić nije htio precizno odgovoriti: "Ostavimo to Vladi, a moje privatno mišljenje zadržat ću za sebe. Sve negativne reakcije agencija su ovdje prisutne, znamo što su zahtjevi sindikata. Ministarstvo financija će dati prijedlog, ali Vlada će odlučiti!."

Bitno je reći i kada se kritiziraju subvencije brodogradnji da je brodogradnja godinama skrivana iz proračuna, nije knjižena od 2008. i nije se rješavala. Mi smo po osnovi brodogradnje povećali javni dug, ali imamo skrivene dubioze od kojih su prethodnici bježali. Mi smo s druge strane transparentni i to pokušavamo riješiti", rekao je Linić i dodao:

Tekst se nastavlja ispod oglasa
"Jedna konstatacija je vrlo bitna: prije Hrvatske nije ništa učinjeno da se Hrvatska pripremi uopće za normalno poslovanje, a kamoli za Hrvatsku. Vlada korigira potpuno pogrešnu strategiju, reforme su naznačene i koliko god je ova ocjena nepovoljna jer će zamisliti neke od stranih investitora, toliko se nadam da će doprinijeti da građani Hrvatske polako shvate u kojoj je situaciji Republika Hrvatska", zaključio je ministar financija.

"Ova Vlada ne uvodi nove poreze, ne uvodi niti nove namete, nego zamjenjuje, nažalost koji put optereti građane u korist gospodarstva", komentirao je Linić dodajući kako Vlada ima program i rješenje. "Koliko god je ova ocjena nepovoljna jer će zamisliti neke strane investitore, nadam se da će građani konačno shvatiti u kakvoj smo zaista situaciji", dodao je.

"Budimo iskreni, ovo je slika Hrvatske, ovaj kreditni rejting nije zlonamjeran,ali je, istina je da je teško", kaže Linić.

Milanoviću smiješno: Da ne ispadne da nisam ništa rekao o rejtingu...

Nakon Linićeve pressice, započela je sjednica Vlade. Milanović se nije odmah na početku osvrnuo na rejting, već nešto kasnije. Usput se i nasmijao: "Da ne bi netko rekao da izbjegavam ove vijesti, evo sad ću nešto reći o tome".

"Kad biste pitali skoro sve europske predsjednike i premijere što misle o rejting agencijama vjerojatno bi prešutjeli. Ja imam bolje mišljenje od većine svojih kolega iz Europe. Ovo izvješće govori u pravilu da smo, što se njih tiče, na dobrom putu, ali ne idemo dovoljno brzo.", kazao je Milanović dodavši da drži do njihovog mišljenja ali mu se nikad neće u potpunosti predati.

"Jer kada bismo išli njihovom brzinom, vidjeli bismo kako završavaju oni koji idu prevelikom brzinom a nemaju dobre gume. Kreditne agencije žele da te promjene budu brze i radikalne. Ali to tako ne ide. Promjene moraju biti brze ali ne pod cijenu dodatnog stresa za građane", kazao je Milanović ne propustivši da se još jednom ne nasmije. Što mu je bilo smiješno, nismo uspjeli dokučiti.

"Rejting agencije su naprosto jako ambiciozne i katkad nezasitne i gledaju isključivo interes investitora, pa i spekulativnih investitora. Mi moramo gledati interes hrvatskog društva. To su interesi koji međusobno nisu nespojivi, ali nisu isti. I u tome je razlika. Da ne ispadne da prešućujem vijesti koje će netko tumačiti na nepovoljan način, netko će ih tumačiti na stabilan način jer su prognoze stabilne za Hrvatsku, ali nas stabilnost na razini nultog rasta ne zadovoljava. To nije dovoljno za nas", zaključio je Milanović.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara