Facebook danas slavi sedmi rođendan

Foto: AFP

FACEBOOK danas slavi 7. rođendan. Mark Zuckerberg popularnu je društvenu mrežu, koja se tada zvala The Facebook, pokrenuo 4. veljače 2004. godine iz svoje studentske sobe na Harvardu. U međuvremenu se puno toga promijenilo. Facebook danas ima više od pola milijarde korisnika i vrijedi oko 50 milijardi dolara. Zuckerberg je zahvaljujući svom izumu postao najmlađi svjetski milijarder, jedan od najmoćnijih ljudi na svijetu i osoba godine časopisa Time.

Priča o nastanku Facebooka danas je svima već dobro poznata, prije svega zahvaljujući hvaljenom filmu "Društvena mreža", koji se smatra jednim od glavnih favorita za Oscara u najvažnijim kategorijama. Iako je u filmu Zuckerberg prikazan izrazito negativno, te je velika pozornost pružena svađi s harvardskim kolegama od kojih je navodno ukrao ideju za Facebooku, nikakav negativni publicitet nije mogao naštetiti sveprisutnoj društvenoj mreži.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Facebook je danas neizbježna tekovina moderne civilizacije, izum koji je sasvim redefinirao načine društvene komunikacije. Facebook je najpopularnija stranica na internetu, posjećenija čak i od Googlea. Više od polovica korisnika koji su registrirani na Facebooku pali ga svaki dan. Uglavnom po više puta. Mnogi ga nikad ni ne gase. Prosječni korisnik Facebooka ima 130 "prijatelja". Korisnici mjesečno na Facebooku ukupno provedu 700 milijardi minuta. Facebook ima 1700 zaposlenih i urede u 12 zemalja.

Preko Facebooka se, na kraju krajeva, koordiniraju i organiziraju prosvjednici u Egiptu. Preko Facebooka se javnosti obraćaju brojne organizacije, političari, poznate osobe... Facebook postaje sve rašireniji model poslovne komunikacije i marketinške promidžbe. A vjerojatno još nije niti dosegao vrhunac popularnosti, s obzirom da svaki dan korisnicima nudi nove sadržaje. Facebooku želimo sretan sedmi rođendan. Da je živa osoba već u toj dobi vjerojatno bi želio imati svoj korisnički račun na Facebooku.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara