FANDORIN - NOVI RUSKI DETEKTIV PO UZORU NA BONDA

Čini se da će Bond, James Bond morati podijeliti svoje mjesto s još jednom međunarodnom zvijezdom Fandorinom, Erastom Petrovičem Fandorinom, koji umjesto martinija pije boršč. L

Umjesto Astonom Martinom, Fandorin se vozi vlakom i trojkom, može podnijeti oštre ruske zime i odan je caru.

Fandorin je veliki hit u Moskvi, zemljama bivšeg Sovjetskog Saveza te u Njemačkoj i Japanu. Riječ je o 10 romana Borisa Akunina koji govore o caristu i super-detektivu Fandorinu.

Otkad se lik prvi puta pojavio sredinom devedesetih godina, romani su prodani u osam milijuna primjeraka, a smatra se da je Akunin stvorio novu književnu vrstu u ruskoj literaturi. Jedan od romana tek je sad preveden na engleski pod naslovom "Zimska kraljica".

Detektivske priče nikad nisu bile popularne u Sovjetskom Savezu jer, kako primjećuje Akunin, u komunizmu zločini službeno nisu postojali. Privatni detektivi bili su zabranjeni, a KGB-ovci su bili upitni modeli. Zahvaljujući padu komunizma, ukusi su se promijenili i počeli su se čitati klasici. No, čitatelji su se ubrzo zasitili i okrenuli se bezvrijednim romanima, uključujući detektivske priče.

Akunin je odlučio ujediniti tu vrstu romana s književnim tehnikama te je stvorio seriju djela o Fandorinu, mladom policajcu čiji šef je uvjeren da mu nedostaje "ono pravo" kako bi se uspješno borio protiv kriminala.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

U "Zimskoj kraljici" Fandorin istražuje naizgled besmislenu smrt bogatog mladića koji se ubio ispred ljepuškaste mlade žene u moskovskom parku. Ispod te priče, Akunin otkriva veliku zavjeru, a broj mrtvih zadivio bi i Bonda.

Random House, nakladnička kuća koja objavljuje "Zimsku kraljicu" na engleskom, misli da bi se moglo raditi o međunarodnoj senzaciji: ruski detektiv koji kombinira Bondov stil s metodama Sherlocka Holmesa. Jasno, izdavačka kuća Akunina naziva ruskim Johnom Grishamom.

Akunin je imao 40 godina i pisao "veliki, ozbiljan esej s filozofskog, religioznog i drugih stanovišta o piscima koji su počinili samoubojstvo" kad je odlučio da mu treba novi početak i prije osam godina napisao prvu knjigu o Fandorinu.

U međuvremenu je završio i esej o samoubojstvima koji je također postao veliki hit, a dopunjen je s 400 pisaca diljem svijeta koji su počinili samoubojstvo.

"Zimsku kraljicu" već je prodao poznatom filmskom redatelju Paulu Verhoevenu, redatelju filma s austrijsko-američkim supermanom Arnoldom Schwarzeneggerom - "Total Recall" (1990.).

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara