Fatmir Limaj i Isak Musliju pušteni iz pritvora ICTY-a

BIVŠI lokalni zapovjednici Oslobodilačke vojske Kosova (OVK) Fatmir Limaj i Isak Musliju u četvrtak su pušteni iz pritvora Haškog suda (ICTY) u Scheveningenu, nakon što im je dan ranije izrečena oslobađajuća presuda za zločine na Kosovu koji su im stavljani na teret, objavio je sud.

"Fatmir Limaj i Isak Musliju danas su oslobođeni iz pritvorske jednice tribunala", navodi se u priopćenju ICTY-a.

Raspravno vijeće pod predsjedanjem suca Kevina Parkera, iz Australije, jučer ih je oslobodilo krivnje po svim točkama optužnice za zločine počinjene nad 30-ak zatočenika u logoru OVK Lapušnik, u središnjem Kosovu, u lipnju i srpnju 1998., utvrdivši da tužitelji nisu izvan razumne sumnje dokazali njihovu individualnu, a kod Limaja i zapovjednu, odgovornost za mučenje i okrutno postupanje, te ubojstva 12 zatočenika - srpskih civila i Albanaca osumnjičenih za kolaboraciju.

Limaj (34) je bio zapovjednik OVK u regiji Djukadjini (Metohija), a Musliu (35) lokalni zapovjednik u području Lapušnika, nadležan za logor.

Trećeoptuženi, logorski stražar Haradin Balja proglašen je krivim za mučenje i okrutno postupanje prema zatočenicima te za ubojstva devet zatočenika prilikom evakuacije logora 26. srpnja 1998., i osuđen na jedinstvenu kaznu od 13 godina zatvora.

Od početka svoga rada godine 1993., Međunarodni kazneni sud za bivšu Jugoslaviju izrekao je oslobađajuće presude ukupno šestorici optuženih za ratne zločine, dok je 40 optuženih proglasio krivim i osudio na zatvorske kazne.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara