Fažana: Potpisan sporazum za pripremu provođenja referenduma

PULSKI gradonačelnik i predsjednik IDFa Luciano Delbianco, predsjednik pulskog Gradskog vijeća i čelnik pulskog SDP-a Livio Bolković, predstavnici pojedinih nezavisnih lista iz Medulina i Rovinja te čelnici IDFovih organizacija u Medulinu i Fažani potpisali su danas u Fažani Sporazum o suradnji u pripremi i provođenju referenduma o statusu Brijuna i istarskog priobalja.

Tim potpisom, kako je rekao Livio Bolković na konferenciji za novinare, oni žele građanima Istre zapravo dati do znanja da će se "na sve načine boriti protiv legalnog kriminala koji se godinama događa na istarskom području".

"Nećemo dopustiti ni po koju cijenu rasprodaju najvrjednijeg istarskog resursa, zemljišta i brijunskog priobalja", poručio je Bolković. Predsjednik Liste za Rovinj Bruno Poropat ustvrdio je da je projekt Brijunske rivijere najveća sramota za Istru u kojem, kako je ustvrdio, "jedna interesna skupina ljudi na čelu s istarskim županom Ivanom Jakovčićem smišljenom politikom uništava istarski nukleus".

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Upravo zbog toga predsjednik IDF-a Luciano Delbianco smatra da će netko iz hrvatske Vlade, pa i sam premijer, na razgovor o tom projektu pozvati i odgovorne osobe jedinica lokalne samouprave.

"Ako se to ne dogodi, tijekom ljeta ćemo prikupiti potrebnih pet tisuća potpisa na inicijativu za raspisivanje referenduma pa očekujemo da će Županijska skupština u rujnu o tome raspravljati i donijeti odluku sukladno županijskom statutu o raspisivanju referenduma o statusu Brijuna i istarskog priobalja", izjavio je Delbianco.

Odgovarajući na pitanje novinara, predsjednik pulskog SDP-a Livio Bolković kazao je kako je za nedavnog posjeta premijera Ivice Račana Istri na zatvorenom stranačkom sastanku premijeru izrazio negodovanje načinom na koji se donosi odluka o osnivanju društva "Brijuni-Rivijera". Međutim, dodao je on, nikakav odgovor nije dobio.
Hrvatska Vlada i županijska Skupština donijele su odluku o osnivanju društva "Brijuni-Rivijera" koje će upravljati turističkim resursima od sjeverne morske granice općine Bale do Muzila u pulskoj luci s rtom Kamenjakom kao parkom prirode. U tom društvu država ima 67, a Istarska županija 33 posto poslovnog udjela.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara