FBI istražuje američke tvrtke i dužnosnike zbog navodne korupcije u koju je upleten Viktor Janukovič

FBI istražuje američke tvrtke i dužnosnike zbog navodne korupcije u koju je upleten Viktor Janukovič

Foto: Hina

FBI i američko ministarstvo pravosuđa istražuju povezanost američkih tvrtki i dužnosnika s navodnom korupcijom u kojoj je upleten bivši ukrajinski predsjednik uključujući rad tvrtki koje vode politički operativci Paul Manafort i Tony Podesta, javlja CNN pozivajući se na više izvora.

U opsežnoj istrazi ispituje se jesu li američke tvrtke i financijski sustav korišteni za omogućavanje korupcije stranke bivšega proruski nastrojenoga ukrajinskog predsjednika Viktora Janukoviča, prenosi CNN.

U odgovoru na izvješće objavljeno u New York Timesu Manafort, koji je bio šef predsjedničke kampanje republikanskog kandidata Donalda Trumpa, zanijekao je bilo kakvo ilegalno djelovanje rekavši da "nije nikad primio ikakvu uplatu bez računa kao što je lažno 'objavio' New York Times" te da "nije nikada radio za vlade Ukrajine ili Rusije".

New York Times je objavio da je Manafort u gotovini primio više od 12 milijuna američkih dolara tijekom pet godina preko tajnih računa Janukovičeve Stranke regija.

Manafort, koji je u petak dao ostavku kao voditelj Trumpove kampanje, nije bio u središtu istrage, prenosi CNN navodeći dužnosnike.

U istrazi se ispituje rad drugih tvrtki povezanih s bivšom ukrajinskom vladom, uključujući Podesta Group, lobističku i PR tvrtku koju vodi Tony Podesta, čiji brat John Podesta vodi kampanju demokratske predsjedničke kandidatkinje Hillary Clinton.

FBI je odbio komentirati izvješće CNN-a.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara